Göteborg vimlar av klubbar och barer så det är inte alltid lätt att hitta rätt, speciellt om du kanske vill prova något bortom Avenyn. Med vår guide får du den lite mer alternativa sidan av Göteborgs nattliv.

Runt Järntorget

Vid Järntorget ligger Pustervik som nästan alltid bjuder upp till fest med livemusik. Klubben har varit en del av Göteborgs nöjesliv sedan 1920-talet och har ofta namnkunniga artister på besök, flera av spelningarna hittar du i vår evenemangskalender. På veckans kanske minst roliga dag, måndag, anordnas Pingisklubben på Pustervik. Det är precis som det låter, en mycket uppskattad blandning av rundpingis, öl och dans. Precis bredvid Pustervik ligger Folk, en bar och restaurang med naturviner, ekologisk sprit och en helt vegetarisk meny.

På andra sidan Järntorget finner du den Håkan Hellström-omsjungna Andra Långgatan. Här kryllar det av krogar, Göteborgare och god stämning. En favorit bland öl- och whiskeyintresserade är The Rover som har ett av stadens bredaste utbud med flera gästkranar, öl från Svenska mikrobryggerier och ett whiskeysortiment där alla kan hitta något. Lite längre in på Andra långgatan ligger Café Publik, ett populärt tillhåll bland de yngre och trendiga som huserar olika DJ:s nästan varje kväll.

Från Vasastan och nästan till Avenyn

Precis som namnet antyder har Jazzhuset i Vasastan tidigare varit en ren jazzklubb men nuförtiden spelas allt från indiepop och garagerock till synt och electronica. Här samsas en rad stående klubbar med ännu fler liveakter och releasefester. För Göteborgarna är det en klassiker och torsdagarna här har kommit att bli något närmast en religion för den yngre publiken.

Lite längre bort från Järntorget, vid Avenyn, har det fyra våningar stora Yaki-Da tagit blandad publik till en helt ny nivå. Här är alla välkomna, det finns inget kostymtvång och du kan släppa loss bäst du vill i Kaffebaren, Absintbaren, på den sommaröppna terrasen, ja alternativen är många och musiken mångsidig. Likt Jazzhuset bjuder Yaki-Da titt som tätt på live-spelningar och du finner ofta DJ:s som vet hur det ska låta bakom skivspelarna.

Inom Vallgraven

Inom vallgraven, bredvid allas vår kära Feskekôrka ligger den Nord- och Sydamerikainspirerade restaurang-pub-klubben Barabicu. Ja, namnet är svårt att uttala men här blir du inte besviken. Med god mat, bra cocktails och ett brett urval i de flesta dryckeskategorier lever denna hybrid klubb-restaurang upp till höga förväntningar under fredags- och lördagsnatten då DJ:s är på plats med New Orleans hiphop, funk-soul-mix och disco från NYC. I kanalen utanför Feskekôrka ligger båten Rio Rio. På övre däck är det DJ:s och på undre däck är det salsa som gäller.

Är det dansen du vill åt passar Nefertiti, i folkmun ”Nef”, som handen i handsken. Trots att Nef, precis som Jazzhuset, är en jazzklubb i botten finns här ett av stadens mest vibrerande dansgolv. Dessutom bjuds det på ett tjockt program med livemusik nästan alla dagar i veckan. Vill du ha mycket av det goda matchar du ditt besök med månadens sista lördag och Klubb Parlour. Här bjuds det på mixar av klassisk och okänd disco samt rock och psykedelia, dansgolvet är så gott som alltid fullt.

På en av Göteborgs trendigare gator, Magasinsgatan, hyllas den mexikanska bordellmamman av Puta Madre - en restaurang och bar med sammetsröd inredning, ljuskronor i taket och nordens största tequilasortiment. Här finns inte mycket dansant att röra sig till men det bör ändå ses som stadens grädde på moset om du uppskattar en bra bar.

En liten bit från Puta Madre hittar du en riktig klassiker när det kommer till Göteborgsbarer - Sticky Fingers. Här är det spelningar precis hela tiden och fokus ligger på rock.

 Inom Vallgraven, precis vid Saluhallen ligger Bee. Baren är en samlingspunkt för Göteborgs gaypublik som självklart välkomnar alla öppensinnade att dansa till hits och schlager.

Får du inte nog av nattlivet passar du på att utnyttja söndagen på vackra Peacock beläget på Avenyn. Har du tid så passa på att njuta av deras välsmakande meny innan klubben drar igång.