För att inspirera till ett hållbart mode startade duon 2012 den alternativa modebutiken Klädoteket. För att öka livslängen på sina produkter satsar Klädoteket bland annat på att hyra ut kläder och accesoarer, istället för att enbart sälja dem. Med Fashion UP! tog de ytterligare ett steg för att nå ut med sitt budskap.

Hej Klädoteket! Berätta, vilka är ni?
– En kreativ duo som brinner för att ställa om modeindustrin till en bransch fylld av ansvar och respekt. 

Berätta om Fashion UP! Hur föddes idén till att anordna en modefestival?
– Vi vill inspirera människor genom att lyfta fram de positiva exempel som finns inom modebranschen. Det var så vi kom på att vi måste skapa en modefestival som kretsar kring ansvar och respekt. Det är svårt att veta hur baksidan av modeindustrin ser ut, när miljöpåverkan och arbetsvillkor är delar som mörkas. Trots detta vet många konsumenter om verkligheten, men har ändå svårt att förändra sitt konsumtionsbeteende. Detta vill vi ändra på!

Vilka är era bästa tips till att bygga en hållbar stil?
– Man kan konsumera mode på olika sätt. Du kan köpa dina favoriter som du vet att du kommer använda länge, men då köpa material som är mer skonsamma för miljön och som har producerats under schysta förhållanden, eller köpa second hand. Dessa inköp kan kombineras med att hyra kläder som du kan byta ut och som kan förnya din look. Med kreativitet kan du komma långt och hitta nya sätt att kombinera dina plagg på som du redan har i garderoben, och kanske till och med sy om befintliga plagg.

4 Göteborgstips från Sara och Louise – Tema: hållbarhet

1. Klädoteket

Sara och Louises egna butik tar en självklart första plats. Här kan du både hyra och köpa second hand, vintage och designkläder.

2. Kretsloppsparken Alelyckan

Vid Kretsloppsparken Alelyckan kan du lämnar saker för återvinning och samtidigt ta en fika eller hitta begagnade möbler och byggmaterial till låga priser. 

3. Cykelköket

Cykelköket är en gratis gör-det-själv-verkstad för alla som behöver laga eller serva sin cykel. Verksamheten fungerar även som återvinningscentral för kasserade och övergivna cyklar och cykeldelar. Här kan du dessutom lära sig allt om cykelmekande på Cykelkökets olika kurser och workshops.

4. Hagabions café och Bar Kino

Hagabions café och Bar Kino är en av stadens mest ambitiösa och populära restauranger där enbart vegetariska rätter finns på menyn.

2016-07-01