Tider Julsken är öppet att beskåda

Julsken lyser från och med Julstadens invigning 30 november till och med den 7 januari. Dagligen kl 06.00-09.00 och kl 14.30-24.00. Med reservation för ändringar.

Musik som passar verket

Lyssna på konstnären Aleksandra Stratimirovics musikinspiration Dans för två av Tvärvägen (Spotify) när du upplever konstverket på Götaplatsen.

Om Julsken

Julsken skimrar som en melodi. Ibland som en viskning. Likt en bris som krusar en vattenyta eller som känslan när man plötsligt får en god idé. Aleksandra Stratimirovic har valt att placera verket på en av sina favoritbyggnader i staden; Göteborgs konstmuseum. Genom husets magnifika valvbågar kommer Julsken att vandra, fladdra och viska till stadens alla invånare. En ljusinspiration i vintermörkret för var och en att bygga vidare på.

Årets fokus inför Göteborgs 400-årsjubileum 2021 är ”grön och skön stad” och interaktionen mellan natur, miljö, människa och stad är en självklar del av denna ljusberättelse. Med en optimistisk och engagerande stämning - så som Aleksandra Stratimirovic upplever Göteborg.

Mer om Aleksandra Stratimirovic

Aleksandra Stratimirovic är konstnär med särskilt intresse för ljus. Bosatt i Stockholm. Utbildad vid Faculty of Applied Arts and Design i Belgrad och, inom ljusdesign, på Konstfack och Ljuslaboratoriet KTH i Stockholm. Hon har genomfört ett antal permanenta platsspecifika verk för offentliga platser i Sverige och utomlands, som Välkommen hem i Årstadal, Kalejdoskop för Skånes universitetssjukhus i Lund, Staden för Länsrätten i Stockholm. Hon är en av grundarna av Lighting Guerrilla-festivalen i Ljubljana, Slovenien. Grundare och konstnärlig ledare för Belgrade of Light i Belgrad. Medlem av Transnational Lighting Detectives. Under de senaste åren har hennes verk visats på Jardin du Palais Royal i Paris, Guggenheim Museum i New York, Konstnärshuset i Stockholm, i Singapore, Amsterdam, Jerusalem, Ljubljana, Belgrad, Tokyo, Tallinn, Bologna mm.

Aleksandra Stratimirovic. Photo: Elisabeth Toll.