1. Loke

Liseberg storsatsar under 2017 och 2018 på ett helt nytt koncept runt det 8000 kvadratmeter stora området runt berg- och dalbanan Balder. Med inspiration från nordisk mytologi bygger man en värld där grönska och dramatiska inslag skapar en känsla av spänning och förväntan. Områdets absoluta höjdpunkt under 2017 blir lanseringen av Loke. Europas högsta Gyro Swing-attraktion. Namnet kommer givetvis från den nordiska mytologin och historien om hur Loke smidde planer att ge sig på Balder, en strid som återspeglas i att den enorma gungan i Loke svingas mot Balder på ett sätt som gör att det känns som att attraktionerna ska kollidera.

Under 2018 kommer området att utökas med ännu en spännande attraktion, Valkyria, Europas längsta så kallade Dive Coaster, en berg- och dalbana med vertikalt första drop och topphastighet på 105 km/h.

FAKTA LOKE

Tillverkare: Intamin
Attraktionstyp: Gyro Swing
Höjd, konstruktion: 27 m
Maxhöjd, gondol: 42 m
Maxvinkel, pendel: 120 grader
Maxhastighet: 100 km/h
Antal personer/åktur: 40 st
Åkturens längd: 100 sek
Kapacitet: 900 pers/h

Video från Liseberg. 

2. Klubbland

Han säljer ut Ullevi flera kvällar i rad, har sålt hundratusentals skivor och slår rekord i streamad musik. Under 2017 får han en alldeles egen attraktion på Liseberg. Det är förstås Håkan Hellström vi talar om, och med Klubbland bjuds fans och musikälskare in till en interaktiv hyllning utöver det vanliga. Med musik och visuella medel skapas en upplevelse som Håkan Hellström själv hoppas blir ”intim som en klubbspelning och storslagen som ett fullsatt Ullevi på samma gång”. Klubbland öppnar i samband med Lisebergs sommarpremiär den 22 april och blir kvar under hela året.

Foto: Sören Håkanlind