Teater: Hamlet

Shakespeares Hamlet är tillbaka på Folkteaterns scen. Där ges den grubblande danske prinsen en helt ny gestalt och orden möter dans. Vansinnig eller vanlig? Rubbad eller revolutionär? Vem är vår tids stora dåre? Pjäsen har sällan varit mer aktuell.
Folkteatern, 4 mars–19 april.

Teater: De andra

Föreställningen riktar sig till ungdomar från 15 år och beskrivs som ett undersökande av migration och identitet i ett postapokalyptiskt Sverige. Den handlar om mor och dotter och om att ha två hemländer – eller inget alls. Manuset är bland annat skrivet utifrån samtal med människor med somalisk bakgrund som lever i Sverige.
Angereds Teater/Blå stället, 10 mars–28 april.

Teater: Körsbärsträdgården

"Körsbärsträden är fantastiska men godset är belånat, förfallet och på väg att auktioneras bort. Men det finns en räddning..." I Anton Tjechovs pjäs ställs handlingskraft mot handlingsförlamning och nytt mot gammalt. Regissören Anja Suša placerar pjäsen från 1904 i vår tid.
Göteborgs stadsteater, 24 mars–22 april.

Opera: Trollflöjten 

Nu är det nypremiär för Trollflöjten – en opera som domineras av kampen om kärleken – där Mozarts musik skapar inramningen till föreställningen i regi av Rikard Bergqvist. Räkna med såväl dramatik och allvar som komik. Operan ges på svenska.
Göteborgsoperan, 1 april–3 juni.

Nycirkus + opera: Satyagraha

Cirkus Cirkör och Folkoperan har satt upp en föreställning i tre akter av Philip Glass, om den unge Mahatma Gandhis tid i Sydafrika. Här blandas nycirkus med opera och framförs med full orkester på sanskrit med svensk sammanfattning.
Stora teatern, 29 april–1 maj.

Teater: A Map to Get Lost

Föreställningen i samarbete med Stockholms dramatiska högskola beskrivs som ett scenkonstens youtube-maraton eller hypermedialt browsing-race. Tanken hoppar hit och dit, liksom när vi surfar på nätet. Varje föreställning är unik och varje föreställning är en egen premiär.
Backa Teater, 5–13 maj.

Teater: Allt som blev kvar

Allt som blev kvar – Minnen väger tyngre än guld av och med Kardo Razazzi har urpremiär på Folkteatern i vår. Så här säger han själv: "Min mamma bar en AK-47 och min pappa en mikrofon. Jag pallade äpplen i Bredäng, hade en Hollywoodroll i Marocko och köpte bostadsrätt i Göteborg. Mellan allt detta hände något märkligt, låt mig berätta…”
Folkteatern, 20–27 maj.  

Teater: En man som heter Ove

Möt Johan Rheborg på Drakens scen i enmansföreställningen En man som heter Ove, efter boken med samma namn. Ove är en tragikomisk ordningsman som har börjat tröttna på livet, men allt ställs på ända när han möter sina nyinflyttade grannar.
Draken, 7–23 september.

Musikal: Phantom of the Opera

Andrew Lloyd Webbers musikalklassiker från 1948 kommer till Göteborg. I korta drag berättar handlingen om musikens kraft och människans längtan efter att bli älskad. Biljettsläppet sker 3 april och föreställningen ges på engelska med svensk text.
Göteborgsoperan, 23 september 2017–27 maj 2018. 

Musikal: Cats

Ännu en chans att se en klassiker av Andrew Lloyd Webber i Göteborg – här i storformat på Scandinavium. Cats har visats i över 30 länder och översatts till 15 språk sedan världspremiären och i musikväg bjuds det på bland anant den smäktande balladfavoriten Memory. Föreställningen ges på engelska.
Scandinavium, 28 september–1 oktober. 

2017-02-28.

Bild i topp: Körsbärsträdgården på Stadsteatern, Foto: Aorta.

Inget som föll dig i smaken?

Surfa in i evenemangskalendern för att välja och vraka bland mycket fler föreställningar, konserter, utställningar och annat.