Scenkonstguiden är grejen för dig som älskar scenkonst, är nyfiken på scenkonst eller bara vill hitta på något spännande för en kväll. Här är tre tips som guidar dig till en fartfyllt prunkande scenkonstvår i Göteborg.

För dig med hål i plånboken

Våren i Göteborg bjuder på gott om billig men kvalitativ scenkonst. Här kommer uppslag för den sugna, men panka.

I Göteborg finns gott om riktigt bra skolor som utbildar artister, skådespelare, dansare och musiker och maj månad är högsäsong för slutproduktioner - en dold guldgruva. Det stora plusset är givetvis att de är hungriga, ambitiösa och att en kan skryta med att en upptäckte någon långt innan de var kända. Är det helt gratis då, nä – men betydligt billigare än institutionerna, prislappen följer lite efter genre och skiljer sig mellan skola till skola.

Det som är nästintill helt gratis är däremot all grym scenkonst på West Pride. West Pride, 8–12 juni, är Göteborgs alldeles egna regnbågsvecka där hbtq-frågor står högt i rang. Extra peppade är vi till exempel på Aleksa Lundbergs show “Flytta på er - jag ska bli fri”.

Dans, dans, dans!

I staden på g dansar vi fram. Här kommer en ingång till Göteborgs samtida dansscen – häng med!

I Göteborgs gamla hamnområde, tre våningar upp i den gamla sockerfabriken, hittar vi 3:e Våningen – en konstnärsdriven dansscen som på sina 600 kvm bjuder på samtida dans och konst som på olika sätt tar sig an rörelse och rumslighet.  Här finns också en konceptbutik med närproducerad kultur och ett dansbibliotek. Passa också på att strosa runt i området före eller efter ditt besök – Sockerbruket och Klippan är en av de mest magiska platserna i Göteborg. Stå i dånet under Älvsborgsbron, kika in de vackra vinklarna och vråna på de gamla industrilokalerna och känn historiens saltstänk mot din hud.

På Masthuggsterassen (eller Teaterterassen som den också kallas) finner vi Skogen, och vårt besök här är inte bara en vanlig publikupplevelse. För en skulle kunna säga att Skogen är lite av en alternativ akademi för konst och lärande - programmet är indelat i olika block och upplägget känns som en kurs där konsten är läraren. Inga frågor är dumma, inga upplevelser fel – du tar med dig själv som du är just idag.

I gränslandet mellan Linnéstaden och Vasastan har Atalante hållit göteborgarna a jour med det senaste inom scenkonsten, och specifikt dansen, sedan 1987. Här kan en ta del av högintressanta gästspel och urpremiärer och baren bjuder in till samtal och lättsam reflektion i mysig kulturmiljö.

Teaterstråket – Göteborgs eget Broadway

Vissa kanske hävdar att Avenyn skulle vara Göteborgs Broadway, men Scenkonstguiden vill ge titeln till ett annat kulturtätt stråk, nämligen Teaterstråket. På fem hållplatser, från Hagakyrkan ut mot ljuvliga Majorna, hittar du hela 13 (!) scener med allt ifrån knivskarpa dramer till stora humorföreställningar. Tre heta tips längs vägen är Folkteatern, där du kan se superaktuella teman och grymma gästspel, kvarterscenen 2lång med allt från musikalkvällar till nyskapande improkoncept och GEST ­– Gothenburg English Studio Theatre – som ger oss strålande nyskriven dramatik på engelska.

Alla goda ting är ju tre, så också Scenkonstguidens crew som består av Matilda Johansson, Rasmus Klamas och Sara Östebro. Läs mer om Scenkonsguiden.