Stadsodlingssafari i Göteborg

Urban odling eller stadsodling är en global rörelse som den senaste tiden vuxit sig stark även i Sverige. Bakom fenomenets växande popularitet finns ett ökat miljömedvetande, ett fortsatt starkt hälsotänkande och ett växande matintresse. I Göteborg har man visat framfötterna i många år med stadsgrisar, gemenskapsodlingar, sociala odlings-kooperativ och kommersiella stadsodlingar. En undergroundrörelse som vuxit till en folkrörelse som den årliga stadsodlingssafarin försöker fånga, åskådliggöra och dela med allmänheten.

Under våren 2016 arrangerar The Foodprint Lab och Gothenburg Green World två stadsodslingssafaris.

Vårens första Stadsodlingssafari kommer vara lördagen den 28 maj. Safarin äger rum i Nordöstra Göteborg och det blir det både gemenskapsodling i Kortedala och urbandjurhållning i Bergsjön. Safarin besöker stans enda urbana svampodlare ”Urban Fungi” i gamla industrilokaler vid SKF, där du får chansen att köpa stadsodlad ekologisk Shiitake. Avslutningsvis besöks Slakthuset i Gamlestan där Niklas Wennberg från Stadsjord visar hur man kan odla både fisk och grönsaker inomhus utan dagsljus.

Den andra safarin hålls lördagen den 11 juni i centrala och Västra Hisingen. Safarin besöker Kajodlingens nya odling och lär dig hur man omvandlar den urbana asfaltöknen i Frihamnen till en kommersiell grönsaksodling som skall kunna livnära två anställda. Safarin fortsätter till odlingsföreningar på bostadsgårdar och lekplatser i Biskopsgården och du får lära dig om perenna växter i Färjenäs Skogsträdgård vid Eriksberg. Safarin avslutar med fika på Temperaturgatans parklek där ett antal boende gått samman och förskönat en lekplats.

Mer info

Det kostar inget att delta på safarin, men anmäl dig i god tid. Begränsat antal platser, så först till kvarn gäller.

Läs mer på facebook.com/thefoodprintlab och www.gothenburggreenworld.com