Konstmuseet: Tove Jansson – Lusten att skapa och leva

Vi känner Tove Jansson främst genom Mumindalen, men hon gjorde även karriär inom måleri, illustration och satiriska serier. Besök konstmuseet i vår för att få en bredare bild av Finlands mest folkkära konstnär – det är garanterat väl värt en titt! Utställningen är den mest omfattande presentation av Tove Janssons verk som gjorts i Sverige. Det finns också möjlighet att fördjupa sig ytterligare genom föreläsningar och barnaktiviteter som sagostund och skapande verksamhet.
Göteborgs konstmuseum, till och med 21 maj.

Tove Jansson, Familjen, 1942, privatsamling, foto Finlands Nationalgalleri, Hannu Aaltonen

Göteborgs konsthall: Through the things we make

Konstnärsduon Åsa Norberg och Jennie Sundén står för vårens stora utställning på Göteborgs konsthall. Through the Things We Make handlar om hur konst och form kan vara med och skapa förändring. Utställningen fokuserar på hemmet och våra saker där, som speglar olika tidsepoker, ideal och attityder.
Göteborgs konsthall, till och med 17 april.

Stadsmuseet: Göteborgs födelse + Musiklivet

Det närmar sig Göteborg 400-årsjubileum och Stadsmuseet firar redan nu med att se tillbaka på stadens födelse på 1600-talet med en ny basutställning. Hur levde egentligen folk här på den tiden? Lär känna dåtidens göteborgare och deras liv i såväl barocksalonger som fattiga kvarter.

Dessutom fortsätter utställningen Musiklivet i Göteborg. Gör en djupdykning i musiken  och upptäck kulturen runt omkring med bilder, ljud, film eller genom att själv testa på att spela. Lyssna på museets spotifylista med musiken från Göteborg från 1955 och fram till idag för smakprov.
Göteborgs stadsmuseum
Göteborgs födelse, öppnar 11 mars // Musiklivet, till och med januari 2018.

Sjöfartsmuseet Akvariet

 Sjöfartsmuseet Akvariet: Bläckfisken

Utställningen Bläckfisken kombinerar kulturhistoria och biologi och fortsätter ända till oktober i år.  Som besökare får du chans att fördjupa dig i fiskens resa genom historien – inom vetenskap, populärkultur och som mytologisk varelse.
Sjöfartsmuseet Akvariet, Bläckfisken till och med 1 oktober.

Liseberg: Klubbland – om Håkan Hellström

I samband med Lisebergs vårpremiär öppnar också utställningen Klubbland som är en hyllning till musikern Håkan Hellström. Den beskrivs som en attraktion där besökarna får följa med på en musikalisk åktur – bortom en vanlig musieupplevelse. Interaktiva, visuella och musikaliska inslag utlovas!
Liseberg, invigning 22 april.

Foto: Sören Håkanlind för Woah Dad! 2016.

Världskulturmuseet: Afghan Tales och Korsvägar

Museets storsatsning Korsvägar öppnar i etapper under 2016 till 2018 och i april öppnar en ny del. Utställningen speglar världen idag och hur allt hänger samman – exempelvis mellan vår syn på naturen, tillgång till vatten, flyktingströmmar eller stigande havsnivåer. Mellan människor, organismer och ekosystem.

Utställningen Afghan Tales öppnade redan förra våren, men har förlängts fram till sommaren. Ta en titt på samtida foto bortom nyhetsrapporteringen där 22 afghanska fotografer ger en blick inifrån med olika teman, tekniker och uttryck.
Världskulturmuseet
Afghan Tales, till och med 12 juni // Korsvägar, ny del 8 april

Röda sten konsthall: Asylum + Protect / Release

Under visas två parallella utställningar om migration och identitet. Asylum är den tyska videokonstnären Julian Rosefeldts första separatutställning i Sverige och består av nio filmer som tillsammans utgör en storskalig installation. Verket undersöker stereotyper som förknippas med olika migrantgrupper, identitet och arbete. Protect / Release visar två av Hanne Nielsen och Birgit Johnsens senaste verk Drifting och Camp Kitchen. Konstnärsduon är pionjärer för den feministiska videokonsten i Danmark och tar upp ämnen som asylpolitik och aktivism.
Röda sten konsthall, 3 februari–9 april, 2017.