Utställningar för hundälskare och MC-entusiaster

Om du äger en hund, funderar på att skaffa en hund eller bara älskar hundar i största allmänhet så är mässan MyDog för dig. Mellan den 4 och 7 januari kommer cirka 9000 hundar till Svenska Mässan för att tävla i allt från agility till nose work. En hundfest utan dess like!  

Du kanske gillar hundar med egentligen föredrar hästkrafter, då passar MC-Mässan dig bättre. Mellan den 25 och 28 januari fylls Svenska Mässan av kraftfulla vrålåk, med allt från sportiga motorcyklar till fyrhjulingar och vattenskotrar.

Fira fantastisk film och musik

Nordens ledande filmfestival är tillbaka. Njut av 11 dagar fyllda av fantastiska filmer och evenemang runt hela stan, med start den 26 januari. I år går prestigefyllda Nordic Honorary Dragon Award till Göteborgs egen Oscar-belönade Alicia Vikander, och Vikander kommer att vara på plats för att ta emot priset. Göteborg Film Festival kommer dessutom att visa en retrospektiv över ett urval filmer med Alicia Vikander.

Den 20 januari är det dags för svensk musik att fira året som gått. P3 Guld-galan är i Partille Arena för andra året i följd, och på scen står en rad firade stjärnor. Vad sägs om Silvana Imam, Jireel och Little Jinder plus många fler. Galan leds av Tina Mehrafzoon och Adam Pålsson

Akrobatik på is och graciösa svanar i världsklass

Ett fartfyllt familjeäventyr väntar i Scandinavium när Disneys favoriter ger sig ut på isen för Disney On Ice. Missa inte när karaktärer från magiska världar så som Frost och Toy Story bjuder på en spektakulär show. Disney on Ice pågår mellan den 11 och 14 januari.

Balett i världsklass väntar den 24 januari när den Ryska Nationalbaletten från Moskva besöker Göteborg. Tjajkovskijs mästerverk Svansjön framförs på Lorensbergsteatern, en chans att se en riktig klassiker framförd av ett av världens mest framträdande danskompanier.

Unga genier och stämningsfull folkrock

När Daniel Lozakovich och Valery Gergiev uppträder i Göteborgs Konserthus den 18-19 januari gör de det under rubriken ”Två nordiska snillen”. Och det är väl helt rimligt. Den 16 åriga violinisten och den 21 åriga dirigenten spås en lysande framtid.

Iron & Wine är amerikansk indie-folkrock när den är som bäst. Enmansbandet bestående av Sam Ervin Beam tar med sig sin akustiska gitarr till Pustervik den 20 januari, se till att vara där. 

Spring ett vintrigt lopp eller upptäck framtidens innebandystjärnor

Gothenburg Winter Run är ett spektakulärt lopp som både börjar och slutar inne på ett upplyst Liseberg. Längs vägen står eldartister och facklor och gör Winter Run till en allt igenom härlig upplevelse, allt du behöver göra är att ta dig de 5 eller 10 kilometerna. Snöra på dig skorna den 20 januari.

Den 4-7 januari är det dags för en av världens största innebandyturneringar. Nästan 500 lag tävlar i Gothia Innebandy Cup. Fritt inträde alla dagar, så passa på och spana in framtidens innebandystjärnor. 

Nya kaffebarer och naturvinstrenden fortsätter

Att Göteborg är en bra kaffestad är ingen hemlighet, och nyss blev den ännu lite bättre. Berömda kafferostarna Johan & Nyström har öppnat tre kaféer i Göteborg. Om du vill kombinera din kopp med lite motion kan du besöka dem i Nordstan, där finns nämligen ett pingisbord att nyttja.

Vasastan är fullt av mysiga kaféer och nu kan vi lägga till Alpluft Kaffebar till listan. Kaféet hämtar inspiration från Schweiziska alperna (där ägarna tidigare drev hotell och restaurang) och det kommer att märkas i såväl mat som inredning. Alpluft öppnar den 30 december.

Restaurang Natur och Bord 27 har båda blivit omåttligt populära, inte minst tack vare sitt fokus på naturviner. Nu öppnar gänget bakom de båda restaurangerna en tredje, Totale, också den med naturvinsfokus men med en mer avslappnad atmosfär. Matmässigt är det framförallt pizza som gäller. Totale ligger bara ett stenkast från paradgatan Avenyn. 

Aktiviteter som är snälla mot plånboken

Januari innebär ibland att det inte alltid finns utrymme till stora ekonomiska utsvävningar. Tur då att det finns mycket att göra i Göteborg som inte kostar särskilt mycket. Kika i vår guide för tips på hur du kan få mycket Göteborg för lite pengar.