Dag 1

Frukt, vandring och avkoppling

Efter en god natts sömn stiger du upp, går ut i köket och säger godmorgon till din värd. Du slår dig till bords och äter frukost, samtidigt som du berättar om dina planer för dagen. Lägenheten du precis sov i fick du nys om via Couchsurfing.

När du är mätt och belåten packar du dina saker och beger dig ut i staden. Du har en del planerat, och vill sätta fart direkt. Med en av stadens lånecyklar cyklar du till en av Göteborgs alla fruktlundar för att plocka med dig lite mellanmål. Mellanmålet vill du ha när du nu ska ut på stadsvandring med Tikitut, en community-baserad verksamhet som erbjuder hållbar turism med hjälp av lokalbor. Med stadsvandringen går ni till platser ni annars förmodligen inte upptäckt, till lite mer gömda platser – och ett Göteborg bortom de kända turiststråken.

När ni vandrat klart sätter du dig på lånecykeln och trampar mot stadsbiblioteket för att läsa ut den bok du fascinerats av den senaste veckan. Innan det sedan bär av mot soffan i lägenheten cyklar du till ett av de solidariska kylskåp som Solikyl har hand om i Göteborg och lämnar frukten som blivit över. Här kan du rädda mat som annars skulle slängas; ett perfekt sätt att avsluta dagen på, och att förbereda sig inför morgondagen!

Dag 2

Fika, bastu och camping 

Under din andra dag i delningsvärlden blir det full fart. Du börjar dagen på samma sätt som gårdagen, i samma lägenhet – men idag tar du spårvagnen till cykelkaféet Llama Lloyd för fika och diskussioner med andra couchsurfare, de ses där första onsdagen i månaden och du lyckas pricka in detta möte bland andra surfare och värdar, alla involverade med Couchsurfing.

När du lärt känna några andra couchsurfers rör du dig vidare på nya äventyr. Via plattformen Meet the Locals har du hittat en mountain bike-tur med en göteborgare, du ger dig iväg och det blir en tuff, men rolig upplevelse på skogsstigarna runtom Göteborg. För att slappna av och runda av dagen beger du dig till Frihamnen, där bad och bastu står för dörren.

I Jubileumsparken finns det bland annat tillgång till ett allmänt bad, där vem som helst får gå och ta sig ett dopp. Det finns även en bastu, den så kallade Svettekörkan, som också är gratis och tillgänglig för alla. Tänk dock på att du måste boka innan du kan gå dit . När du känner dig klar med din upplevelse far du ut i skogen, denna natt har du bestämt dig för att tälta med några nya bekantskaper du mötte på cykelkaféet. Tältet har du lånat gratis från Fritidsbanken, en verksamhet som lånar ut sport- och fritidsprylar gratis i upp till 14 dagar. 

För att förbereda dig på ditt skogsäventyr har du även laddat din mobil på en av många laddningsstationer i staden.

smartakartan.se hittar du fler aktiviteter, initiativ och organisationer i Göteborg som på ett eller annat sätt är en del av delningsekonomin – däribland allt som tagits upp i denna artikel. Du kan även ladda ned webbplatsen till din mobil.