Hagabion: Film och barhäng

Den charmiga gamla tegelbyggnaden i korsningen mellan Linnégatan och Prinsgatan rymmer en indiebio, men även en populär restaurang och bar med vegetariskt fokus. Under den varmare årstiden finns här också en av gatans populäraste (och rymligaste!) utserveringar. Hagabion drivs av föreningen Folkets bio som har visat och distribuerat alternativ film sedan 1973, med mål att engagera, roa och oroa, skapa debatt och ge nya perspektiv. Här visas film från hela världen och för alla åldrar. 
Var: Linnégatan 21. Närmaste hållplats är Prinsgatan.

Hagabion, Foto Beatrice Törnros

Bio Roy: Direktsänt i 40-talssalong

När 40-talsbiografen Bio Royal återföddes 2008 blev det som Bio Roy, efter filmskaparen Roy Andersson, och de två sista bokstäverna i neonskylten släcktes för gott. Den anrika biografen är en läcker funkiskaramell med väggmålningar och tidstypisk salong. Här kan du förutom kvalitetsfilm även se direktsänd opera, teater och balett från bland andra Metropolitan i New York och National Theatre i London. Foajén har ett Krav-märkt kafé och pausserveringen erbjuder bland annat vin, kaffe och snittar.
Var: Kungsportsavenyn 45. Närmaste hållplats är Valand.

Biograf Draken: Filmfestivalens huvudscen

Till vardags intas Draken i Folkets Hus av allt från standup till musik och konferenser, men i januari och februari är den huvudscen för den årliga filmfestivalen. Biografen ritades av Nils Einar Eriksson, som också skapat Göteborgs Konserthus, och invigdes 1956. Salongen är med sina röda plyschfåtöljer och mahognyklädda väggar en riktig fröjd för ögat. Bakom ridån med det stiliserade drakskeppet av Gunnar Erik Ström döljer sig dessutom en av Sveriges bredaste filmdukar och här finns plats för dryg 700 besökare.
Var: Olof Palmes Plats 3. Närmaste hållplats är Järntorget.

Draken

Aftonstjärnan: Göteborgs äldsta bio

Lilla Aftonstjärnan i Lindholmens gamla arbetarkvarter startade 1915 och är den äldsta Göteborgsbiografen i bruk idag. Byggnaden från 1903 är kulturminnesmärkt och biografen återföddes där av ett gäng eldsjälar 1994. Här visas film, men också teater, revy och konserter med något för alla åldrar. Ta en titt i programmet innan du planerar ditt besök.
Var: Plåtslagaregatan 2. Närmaste busshållplats är Sannegårdshamnen. Om du kommer med båt kan du kliva av vid Lindholmspiren.

Capitol: Cinematekets hemvist

Biografen Capitol har funnits sedan 1941 och har två salonger, en större med plats för drygt 200 besökare och en mindre med plats för 18. Förutom det egna programmet är Capitol också hemmabio för Filminstitutets filmklubb – Cinemateket. De djupdyker i filmhistorien och visar allt från stumfilm till nyheter som ännu inte nått andra biografer.
Var: Skanstorget 1. Närmaste hållplats är Hagakyrkan.