1. Museum för 60 kronor.

Stadsmuseets utställning om Göteborgs födelse är bara en av flera spännande i Göteborg just nu och står tills vidare. Alla under 25 år går in gratis, entré för vuxen kostar 60 kronor och ett årskort kostar bara 100 kronor – och då gäller det dessutom för inträde på Göteborgs konstmuseum

Världskulturmuseet vid Korsvägen och Naturhistoriska museet är helt gratis för alla.

Museerna har också programaktiviteter, visningar och workshops. Sjöfartsmuseet bjuder exempelvis på guidade stadsvandringar, som är inkluderade i inträdet. 

2. Budget-sightseeing ombord på Älvsnabben.

En tur på älven är ett av de bästa sätten att insupa stadens maritima karaktär och se de nya områdena som sedan flera år växer fram längs Norra Älvstranden. Färjan Älvsnabben kryssar fram och tillbaka mellan Älvsborgsbron och Göta Älvbron, från Lilla Bommen och till Eriksberg och Klippan, med flera stopp. Biljetten kostar 28 kronor och är densamma som för spårvagn och buss. Vissa båtar har sittplatser på taket och där har du allra bäst utsikt. Färjan Älvsnabbare, som bara går mellan Stenpiren och Lindholmen, är gratis.

3. Promenad och parkhäng.

Göteborgs parker och trädgårdar har mycket att erbjuda. Se vad som händer i bland annat SlottsskogenTrädgårdsföreningen och Botaniska trädgården. Familjer med småbarn trivs extra bra i Slottsskogen, som har både lekparken Plikta, gratis djurpark och barnens zoo.

Du kan dessutom hålla dig i form till en billig peng genom att utnyttja de utomhusgym som finns i Göteborg, bland annat vid just lekplatsen Plikta i Slottsskogen. De är gratis att använda.

Vill du uppleva mer natur så finns det fina naturområden att utforska i och runt om Göteborg. När vädret tillåter kan du prova på den snorkelled som finns vid Stora Amundön, vandra i vackra naturreservatet Änggårdsbergen eller varför inte grilla vid naturområdet Delsjöns grillplats? 

4. Gratis musik och underhållning.

Vissa lördagar bjuder GöteborgsOperan på gratis konserter och föreställningar. Det finns också ett särskilt alternativ för de små – Sagofoajén – som olika lördagar riktar sig till barn i olika åldrar. De kostnadsfria biljetterna till Sagofoajén släpps samma vecka och bokas på operans hemsida. Håll också ett öga på Högskolan för scen och musik (Artisten, Fågelsången 1, bakom Götaplatsen) som då och då bjuder in till gratis eller mycket prisvärda konserter.

5. Upptäck bilfria skärgårdsöar.

En perfekt och prisvärd dagsutflykt går till Göteborgs södra skärgård, dit du lätt tar dig med spårvagn och färja från Saltholmen. Samma biljett på kollektivtrafiken räcker hela vägen och väl på plats kan du promenera på bilfria vägar, upptäcka miljöerna och naturen. Exempel på öar som är lätta att nå är Brännö, Styrsö och Vrångö. På sommaren är det riktigt härligt att sola och bada här – ta gärna med en välfylld picknick-korg.

6. Konstlabb och workshops på Röda Sten.

Röda Sten Konsthall har inte bara intressanta utställningar, men även workshops och skaparverkstad för barn och unga. Man erbjuder tre gratisaktiviteter (från vecka 5 och framåt): 

Ung & Skapande (Graffititisdag, Onsdagsgruppen och Fotogruppen [också onsdagar]): kostnadsfria kurser för ungdomar 12-25 år. Anmälan krävs dock!

Lördagar & Skapande: drop-in-verkstad på lördagar. 12-25 år.

Söndagsverkstan: verkstad för de riktigt små (from. 3 år, i sällskap med vuxenkompis). 

7. Gratis evenemang och underhållning.

Flera evenemang i Göteborg är gratis – däribland allt under Göteborgs Kulturkalas i augusti och Vetenskapsfestivalen på våren och det mesta under Kulturnatta i oktober. Fler gratis evenemang hittar du i vår kalenders gratiskategori.