1. Håll koll på huvudrollsinnehavarna

I år står storheter som Erykah Badu, Solange, Jorja Smith, Stormzy, The Cure och Zara Larsson på Way Out West-scenerna. Något för de flesta, med andra ord. Här hittar du hela 2019 års line-up!

2. Pausa på Bar Robusta

Bar Robusta, en liten italiensk restaurang och bara ett stenkast från Slottsskogen, är den perfekta platsen att dra igång dina festivaldagar på. Deras Aperol Spritz-fester är en nästan lika stark tradition som själva festivalen, och en skön oas när du behöver en paus från folkhaven och de stora scenerna.

3. Upptäck några nya stjärnskott

Förutom de stora namnen brukar Way Out West vara bra på att ställa nya (och lite halvnya) stjärnor på scen. Missa till exempel inte brittiska Mahalias r'n'b/soul, Italo Bitches politiska electropop, UK-rapparna Octavian och Yxng Bane, elektroniska akterna Hannah Prescott, Ishi Vu och Aron McFaul – eller indierockande Snail Mail!

4. Ät en “Smålandsrulle”

Den här fantastiska festivalklassikern, med nybakat tunnbröd, kikärtspuré, groddar, riven ost och lök, har en given plats i Way Out Wests vegetariska profil. Dessutom är den lätt att äta utan att förstöra din festivaloutfit!

5. Slappna av med en film

Sedan 2011 har festivalen ett välfyllt filmprogram, och i år vill du inte missa musikdokumentärer som Suede: The Insatiable Ones och Amazing Grace (om Aretha Franklin). Trött på musik? Då rekommenderas Allt jag inte minns – en miniserie av Beata Gårdeler baserad på Jonas Hassen Khemiris roman, eller säsongspremiären av SVT:s succéserie Vår tid är nu.

Läs mer: I familjen Löwanders fotspår – besök Vår tid är nu-platserna i Göteborg

6. Dansa loss i Dungen

Området Dungen är som en egen festival mitt i festivalen. Sväng höger efter entrén, kliv in i den drömska atmosfären bland träden och dansa till musik av internationella dj-stjärnan Bella Sarris, P3 Guld- och Grammisnominerade Bella Boo, Göteborgsprofilen Dj Lily (Martin Nowakowski) – och många fler.

7. Hitta inspiration på Höjden

Experter, journalister och artister samlas på WOW Talks för att diskutera allt från klimat till rasism, tystnande bin och droger. Bland talarna finns Janice, Barakat Ghebrehawariat, Karin Lexén, Uje Brandelius och podcasten Daddy Issues som gör en livesändning på plats. Slå dig ner och bli inspirerad!

8. Spara lite energi till efterfesten

Lägg upp en plan i förväg, eller följ med strömmen, hur du väljer att göra är upp till dig! Men när sista tonerna klingar ut i Slottsskogen finns det fortfarande en hel del kvar att uppleva – på Stay Out West och längre än så. Förvänta dig långa köer på klubbarna i stan och håll koll i festivalappen om du inte vill missa din favoritartist. Bananpiren, på Hisingssidan, har dock plats för alla. Sugen på efterfest? Fråga runt, det är inte bara Luger som ordnar grejer denna helg.

9. Upptäck mer av Göteborg

Har du semester? Bra, då föreslår vi att du kommer lite tidigt till festivalen. Göteborg har nämligen mycket mer än Slottsskogen att uppleva – kolla in våra bästa tips här.