I ryggsäcken hittar du flera fantastiska designföremål från Göteborg och Västsverige som hjälper dig att upptäcka staden och regionen. Ryggsäcken kan bokas på Visit Swedens hemsida och hämtas på Turistbyrån vid Kungsportsplatsen. 

The curator: Frida Ramstedt

Frida-ramstedt-dmtg-liten.jpgHej! Jag heter Frida Ramstedt och det är jag som valt ut designobjekten som ligger i ryggsäcken. Till vardags driver jag trendenser.se, en av norra Europas största bloggar inom design och heminredning. Jag har bott i Göteborg i många år och det var en ära för mig att få kurera den västsvenska delen av Swedish Design Museum To Go.

Vad finns i ryggsäcken?

Kaffekopp Dancing Dune av Anna Elzer Oscarson 

Göteborgskonstnären Anna Elzer Oscarson skapar i sin Dancing Dune-serie fantastiska former genom att kombinera 3d-teknologi och manuell handpåläggning.  Föremålen tillverkas i Linköping, en stad med stolta traditioner när det kommer till porslin, inte minst genom världskända Rörstrand. 

Skor från Icebug 

Icebug grundades i Jonsered, ett stenkast från Göteborg. Företaget vill göra det enklare och säkrare att komma ut i naturen, oavsett väder och underlag. Därför har Icebug skapat skor som de menar har världens bästa grepp. De arbetar också för att bli världens första klimatpositiva skomärke. 

Filt från Ekelunds

Filten från Ekelunds väveri kommer från Horred, strax utanför Borås. En region som i stor utsträckning formats av textilproduktion, och där tillverkning, design och utbildmning av och i textilier fortfarande spelar en viktig roll. Ekelunds är förresten Sveriges äldsta väveri, det grundades in 1692. 

Skogen Memory-spel 

Spelet designades av göteborgaren Richard Höök och trycktes i Göteborg. Skogen Memory är ett roligt sätt att lära sig mer om den svenska skogen och de djur och insekter som bor där. Spelet packas enkelt ner i en termosformad låda och kan spelas i stort sett överallt. 

Mössa från Emmamalena

Mönster med makrill, räkor, ankare och maneter formligen skriker Göteborg och Västkusten. Emmamalenas kläder med marina prints har blivit otroligt populära, även utanför Göteborg. Klädmärket grundades av två vänner från Käringön, en ö i Göteborgs skärgård. 

Anteckningsblock från Rum För Papper

Om du älskar allt som har med papper att göra så är Rum För Papper din nya bästa vän! Den mysiga göteborgsbutiken har allt och lite till när det kommer till kuvert, papper, pennor och dylikt. Under varumärket Pappersbruk designar och säljer butiken bland annat anteckningsblock, som det här, självklart tillverkat i Sverige. 

Penna från Ballograf

Världsberömda pennmakarna Ballograf började sin verksamhet i ett garage i Göteborg 1945. Mycket har hänt sedan dess, men deras pennor tillverkas fortfarande i Göteborg (och på flera ställen runt om i världen). Svenskt arkivbläck och en livstidsgaranti på tryckmekaniken tryggar dina anteckningsbehov en lång tid framöver. 

Göteborg och design

Med ryggsäcken på ryggen är du redo att ge dig ut! Vi tipsar om mer design, mode och arkitektur för att inspirera dig på din tur i och runt om Göteborg. På med hörlurarna (de är designade i Göteborg) och låt musik från Göteborg och Västsverige göra dig sällskap när du upptäcker designstaden Göteborg. 

Promenader och arkitektur

Göteborg är beläget vid Göta älv, och längs norra älvstranden sträcker sig ett sju kilometer långt konststråk. Med dina icebugskor på fötterna tar du dig förbi skulpturer och konstverk, men också arkitektoniska landmärken i form av Eriksbergskranen och ”Kuggen”, den senare ritad av arkitektkontoret Wingårdhs. Om du vill sätta dina icebugskor på prov finns det flera fina vandringsmöjligheter nära staden, så som naturreservaten Delsjön och Änggårdsbergen. Vandringsleden Gotaleden tar dig från Göteborg till Alingsås, med flera spännande stopp längs vägen. Om du behöver en paus i vandringen så slå dig ner på din filt från Ekelunds och spela Skogen Memory en stund! 

Museum och utställningar

Röhsska museet är det självklara första stoppet. Sveriges enda specialmuseum för design och konsthantverk. Museet samlar på historisk och samtida design och konsthantverk för att skapa mening i formens historia. Ta med dig ditt block från Pappersbruk och din ballografpenna och skriv ner dina intryck! Göteborgs Konstmuseum och Hasselblad Center ligger bara en kort promenad bort och är definitivt värda ett besök. 

Design och mode

Magasinsgatan, Vallgatan och Kyrkogatan är Göteborgs design- och modecenter. Där och i närheten hittar ni allt från fantastiska inredningsbutiken Artilleriet till jeanspionjärerna Nudie. När huvudet snurrar av all fantastisk skandinavisk design kan det var på sin plats med en kopp kaffe. Slå dig ner på Da Matteo med din Dancing Dune mug, lägg till en kanelbulle och vips har du en mysig fikastund! 

Skärgårdsäventyr

Göteborg skärgård är en egen värld, trots att den bara ligger en kort båtresa bort. Över 20 magiska öar går att nå med hjälp av kollektivtrafik och det finns så mycket att utforska! Snöra på dig dina icebugskor för att få det rätta greppet när du skuttar mellan klippor och stenar, och glöm inte att hålla dig varm med Emmamalena-mössan. I skärgården upplever du orörd natur, pittoreska fiskeläge och trähus typiska för den svenska västkusten.