– Alla som kommit hit till Sverige är inte bara arbetskraft till Volvos fabriker. De är tänkande personer med en historia att berätta, säger författaren och poeten José Romero med eftertryck.

Vi träffar honom och Anni-Frid Frisk, projektledare för bokmässan, på kulturhuset Blå Stället i Angered. Att lyfta litteraturen och poesin i Sveriges förortsområden är själva kärnan i Angereds bokmässa, som blev en stor succé under premiäråret 2018. Runt 3000 besökare kom för att ta del av över 70 utställares programpunkter under några intensiva timmar.

– Intresset från publiken var jättestort. Det är ett behov som finns inte bara i Angered, eller i förorten, det här att få träffa författarna öga mot öga och komma nära dem på ett annat sätt, berättar José entusiastiskt. Kanske inte främst för att köpa deras böcker, utan för att krama om dem och byta några ord.

"Vi vill lyfta de som bor här och skapa en arena utanför stadskärnan"

De ser sig inte som en konkurrent till den stora Bokmässan i Göteborg, utan snarare som ett komplement. Ett mindre, mer intimt, sammanhang och en plats för de författare och poeter som det inte skrivs eller pratas så mycket om i andra forum.

– Det finns väldigt många författare och många som är intresserade av poesi och skrivande i förorten. Vi vill lyfta de som bor här och också skapa en arena som finns utanför stadskärnan, det är viktigt, säger Anni-Frid.

Initiativtagarna José Romero och Yarko Rhea Salazar såg båda behovet av en sådan arena, och hösten 2017 gick de med sin idé om en bokmässa till Blå Stället. José hade varit med och startat Hammarkullekarnevalen för 40 år sedan och sett hur dansen kunde vara en förenande kraft mellan människor. Nu var det det skrivna ordets tur.

– Det fanns ett stort intresse från kulturhusets sida och vi fick mycket stöd. Anni-Frid och jag började sedan att kontakta olika grupper, intressanta personer, aktörer som Kultur i Väst, bibliotek och kulturarbetare. Alla var väldigt positivt inställda till evenemanget, säger José.

Ett drygt halvår senare, i september 2018, blev bokmässan verklighet.

– Egentligen hade vi inga resurser alls, men vi tyckte att idén var så bra och viktig att vi ville satsa på den. Så vi lyckades, med ganska små medel och ett stort ideellt engagemang från José och de andra i nätverket Blå Ställets vänner, att ro hem det, säger Anni-Frid.

I år har intresset för att delta varit ännu större, och över hundra medverkande finns med i programmet som släpps i slutet av augusti. Att växa har inte varit ett uttalat mål hos arrangörerna, utan ökningen beror helt enkelt på att så många hört av sig och velat vara med.

De totalt sju scenerna på årets bokmässa erbjuder något för alla – samtal, poesi och föreläsningar för barn, ungdomar och vuxna. När vi ber Anni-Frid och José lyfta någon höjdpunkt ur programmet börjar de ivrigt berätta om en idé som kommit till i samtal med ungdomar i Angered. En programpunkt på ungdomsscenen som handlar om poesirörelser i Sverige.

"Vi tror att vi kompletterar Göteborg som litteraturstad"

– Bland annat kommer Saman Sokhanran och Bipasha Huq från Förenade förorter, som har varit med och arrangerat Ortens bästa poet, hit. De ska prata om hur poesin kan vara ett verktyg, vad plattformar som Ortens bästa poet kan betyda för unga människor och hur framtiden ser ut för poesin i Sverige.

Att bygga broar mellan de olika litterära aktörerna runt om i Göteborg, och i förlängningen i hela landet, är också ett viktigt syfte med mässan.

– Förhoppningsvis kan det skapa möjligheter för de som kommer hit och medverkar på vår bokmässa, att de får vägar in till den stora bokmässan på Korsvägen, till Scener & Samtal eller något annat litterärt sammanhang. På det sättet tror vi att vi kompletterar Göteborg som litteraturstad, avslutar Anni-Frid.

Angereds bokmässa äger rum på Kulturhuset Blå Stället, Angereds Torg 13, lördagen den 21 september klockan 12–18. Ta dig dit: spårvagn 4, 8 eller 9 till Angered C.

Initiativet till Angereds bokmässa kommer från lokala författare och genomförs av Kulturhuset Blå Stället, Folkets Hus Hammarkullen, Blå Ställets Vänner och biblioteken i Angered med stöd av Angereds Närsjukhus, Kulturrådet, Kultur i Väst och ABF Göteborg. Ungdomsscenen arrangeras i samarbete med Rädda Barnen. Scenprogrammet i Studion arrangeras i samarbete med Folkhögskolan i Angered. Arrangemanget är politiskt obundet och alla som står för alla människors lika värde är välkomna att delta. Programmet är en del av Göteborgs Stads 400-årsjubileum och 2019 års tema Kunskap och Upplysning.