Vi har plockat några russin ur kakan och de arkitektoniska pärlorna som nämns nedan ses bäst till fots, eller med kollektivtrafiken som komplement. Om du siktar mot Norra Älvstranden rekommenderas färjan Älvsnabben och de västliga Majorna och Kungsladugård nås exempelvis med spårvagn 9 eller 11. 

10 höjdare att hålla utkik efter

Göteborgsoperan och Läppstiftet

Operahuset från 1994 ligger i Lilla Bommens hamn. Där inspirerades arkitekten Jan Izikowitz inte bara av operavärlden, men också läget vid vattnet. I hamnen kan du även titta närmare på den rödvita skyskrapan som vanligen kallas "Läppstiftet". Byggnaden, som designats av Ralph Erskine, färdigställdes 1989 och sträcker sig 86 meter över havet. Översta våningen rymmer Götheborgsutkiken som bjuder på fantastisk utsikt över hamninloppet och staden. 

Bastun i Frihamnen

Lindholmen och Norra Älvstranden

Norra Älvstranden, och i synnerhet Lindholmen Science Park, är ett mecka för modern design. Det gamla varvsområdet har förvandlats till kvarter fyllda med kontor, universitet och bostadshus. En av de mest spektakulära byggnaderna är  den färgglada "Kuggen", en rund byggnad med triangelformade fönster, designad av Göteborgsarkitekten Gert Wingårdh.

Frihamnen på Hising-sidan är ett av de områden som just nu utvecklas allra mest i Göteborg. Här hittar du den uppseendeväckande allmänna bastun som ritats av det tyska arkitektkollekivet Raumblabor Berlin. Byggnadens plåtfasad består av hundra procent återvunnet material och omklädningsrummens väggar är konstruerade av 12 000 återvunna glasflaskor.

Västtrafiks färja Älvsnabben går från Lilla Bommen till Klippan, via Lindholmen och Eriksberg på Hisingensidan. Om vädret är fint är det en god idé att ta plats på övre däck för att insupa hamnvyerna till fullo. Längs ut i Eriksberg står den 70 meter höga bockranen som en tydlig symbol för varvsindustrins glansdagar. När kranen stod klar 1969 blev det möjligt att montera fartyg på nära 500 000 ton. Länsstyrelsen i Västra Götaland utnämnde bockkranen till byggnadsminne 2012.

Det sista stoppet innan båten vänder åter är Klippan – som vid foten av Älvsborgsbron är känt bland annat för det forna Carnegie Porterbryggeriet och det moderna konstcentret Röda Sten. Runt 1890 var bryggeriet en av de största arbetsplatserna i Göteborg, med runt 450 anställda. Sockerbruket vägg i vägg var en annan betydande arbetsgivare vid den här tiden. Idag har bryggeribyggnaden blivit hotell Novotel och Sockerbruket används bland annat som konstnärs- och hantverksateljéer.

Typiska landshövdingehus i väst

Landshövdingehusen från 1875–1940 är en av de byggstilar som är mest typisk för Göteborg. De finns exempelvis bevarade i Majorna och Kungsladugård i väst, som bland annat runt Mariaplan. Husen karaktäriseras av en bottenvåning i sten och ett andra och tredje i trä. De byggdes så delvis på grund av brandsäkerhetsskäl. På 40-talet bodde runt hälften av invånarna i den här typen av hus.

Feskekôrka

Fiskmarknaden Feskekôrka är en av de mest kända byggnaderna i stan. Den designades av Victor von Gegerfeldt som var stadsarkitekt i Göteborg mellan 1872 och 1896. Besök fiskhallen, inte bara på grund av den annorlunda kyrklika utformingen, men också för att köpa med dig färska skaldjur eller äta lunch på Gabriels en trappa upp.

Charmiga Haga

Haga var en av de första förstäderna, även om stadsdelen idag ligger mitt i centrum, och den planlades redan i mitten av 1600-talet. Grannskapet har behållit en hel del av sin originalcharm och den pittoreska stenbelagda Haga Nygata kantas av välbevarade trähus i gammal stil. På en liten kulle i närheten hittar du Skansen Kronan. Den tidigare befästningen är idag en fantastisk utsiktspunkt där du kan se stora delar av staden från ovan. Skansen Kronan byggdes mellan 1687 och 1689 efter ritningar av Erik Dahlbergh. Promenera sedan vidare längs Vasagatan mot huvudstråket Kungsportsavenyn, för att se pampiga sekelskifteshus i sten.

Götaplatsen och Konserthuset

Götaplatsen i början av paradagatan Kungsportsavenyn skapades för Världsutställningen 1923. Den är hem åt Carl Milles klassiska staty Poseidon, Göteborgs Konstmuseum, Stadsteatern och Konserthuset. Det senare designades av arkitekten Nils-Einar Eriksson och öppnade 1935. Den välbevarade interiören är en riktig godbit när det kommer till design och stora salen är dekorerad med paneler i Sycamore-lönn. Akustiken där anses vara bland de bästa som finns.

Universeum och Världskulturmuseet

Ett stenkast från Götaplatsen hittar du Korsvägen med Universeum och Världskulturmuseet. De två moderna byggnaderna ligger på rad bredvid varandra, den första är designad av Wingårdh arkitektkontor och den andra vann Kasper Salin-priset 2004 och ritades av Londonduon Brisac-Gonzales Architects.

 

Det nya och gamla rådhuset

En arkitektonisk promenad är inte komplett utan ett stopp på Gustav Adolfs torg. Rådhuset stod färdigt 1672, men med åren ansågs byggnaden för liten. 1912 vann arkitekten Gunnar Asplund en tävling och hans funkis-tillbyggnad stod färdig under hösten 1936. Hans sätt smälta samman den gamla delen med den nya har gett honom internationell uppmärksamhet. Leta dig in bland smågatorna bakom torget och sök dig till Kronhuset, den äldsta bevarade byggnaden i staden, från 1654. Idag används Kronhuset bland annat som en konserthall och byggnaderna runt omkring rymmer hantverksstudios. I närheten ligger också den tyska Christinae kyrka och Göteborgs Domkyrka.