"Aswat" betyder "röster" på arabiska. Syrien är idag det land som har flest personer på flykt i världen. Det nu mer än sex år långa inbördeskriget är den dödligaste pågående konflikten i världen. Över sju miljoner syrier har lämnat sina hem och 2017 blev syrier den största gruppen invandrare i Sverige.

Utställningen bygger delvis på SVT:s projekt #Syrien200. Där ingår 200 berättelser om själva flykten, orsakerna till den och helt kort hur personerna har det här i Sverige. Tanken med projektet var att ge dem som kommit hit ett ansikte och en röst - en egen berättelse. Världskulturmuseet har valt ut tolv berättelser att visa i storformat i Aswat – syriska röster. Alla 200 berättelser kommer även att vara tillgängliga via mediastationer

I en annan del av utställningen visas samtidskonst av fem syriska konstnärer som alla arbetar med teman som förlust, platslöshet, isolering och minne. Här har museet samarbetat med Abir Boukhari, konstnärlig ledare och curator för Syriens första fristående centrum för samtidskonst, AllArtNow.

Utställningen öppnar 23 september och visas fram till sommaren 2018. Du kommer kunna ta del av innehållet på svenska, engelska och arabiska både här på webben och på plats i museet.

Aswat – syriska röster visas med tillstånd av SVT.

Information

Här kan du läsa mer om evenemanget.