Osäker på hur man tar sig till skärgården? Läs mer på sidan Så tar du dig till skärgården.

Pensionat Styrsö Skäret

Ett mack-kast från havet på Styrsös östra sida ligger ett av skärgårdens trevligaste etablissemang. På Pensionat Styrsö Skäret äter du riktigt, riktigt gott i den vackra matsalen eller bor trevligt i ett av de personligt inredda rummen. Kolla in hemsidan för öppettider med mera. Vi har också gjort en video där hotellets ena ägare, Ola, ger sina bästa tips till ön.

Mr GT i sin bar på Styrsö.

Mr GT i baren på Öbergska

För tredje året i rad gästar Gin & Tonic-konnässören Mr GT (känd från bloggen med samma namn) Café Öbergska på Styrsö. Mr GT heter egentligen Olof Mattsson och driver, enligt egen uppgift, Sveriges största GT-blogg där han testar och utvärderar olika ginsorter. Se Mr GT:s hemsida för mer information om när han står i baren och besök Café Öbergskas hemsida för exakta öppettider.

Brännö Varv – hängmattor och tacos

Café Varvet på Brännö är verkligen något alldeles speciellt. Tempot är långsammare, ölen smakar bättre och fisktacon är som från en annan värld. Ta plats i en hängmatta och njut. Fredagen den 28 april öppnar kaféet upp portarna för en ny säsong – om vädret tillåter.

Brännö Värdshus

Missa inte heller Brännö Värdshus - en klassisk restaurang och mötesplats för hela ön där det ofta arrangeras musik- och kulturkvällar.

Dans på Brännö brygga

Det här är en riktig klassiker! Under sju lördagarskvällar (ja de har bytt från torsdagar) under sommaren arrangeras den välkända dansen på Brännö brygga. Ta färjan med kollektivtrafiken från Saltholmen eller boka en tur med Svenska Västkustlinjen från centrala Göteborg. Läs mer om Brännö brygga på Brännöföreningens hemsida.

Bo över i en sjöbod på Vrångö - eller hyr en flytande bastu

Ön Vrångö är en riktig pärla och om du vill stanna över natten är de nybyggda sjöbodarna i hamnen ett bra alternativ. Här har du tillgång till ett litet kök, dusch, toalett och alla nödvändiga bekvämligheter. Ett hett tips är att boka havskajaker via samma företag som hyr ut bodarna (Kajkanten). Ett bättre sätt att se skärgården på finns knappast. En hett tips för dig som gillar att basta är årets nyhet Bastuflotten. Mer information hittar du på Kajkantens hemsida.

På Vrångö hittar du också Skärgårdens Café där man kan äta och dricka alldeles nära bryggan där passagerarfärjan lägger till.

Njut av pinfärska skaldjur

Göteborg har fisk och skaldjur av otroligt hög kvalitet och ingenstans smakar de bättre än i närheten av där de just fångats. Köp en spann kräftor, lite räkor eller vad du är sugen på hos Fiskeboa på Vrångö eller hos någon av skärgårdens andra fiskhandlare. Det kanske inte ser ut som en lyxrestaurang, men vad gör det?

Gör ett stopp på Köpstadsö

Köpstadsö (eller Kössö) är ön för dig som söker ro och avskildhet snarare än ett rikt utbud av kaféer, restauranger och dylikt. När du kommer i land med båten vid Ångbåtsbryggan står öbornas skottkärror uppradade vid väntkuren. Skottkärran är nämligen det främsta transportmedlet på ön. På ön finns fina små badplatser och promenadslingor att vandra på i skogen. Glöm inte matsäck då det saknas kiosk och butik på ön. 

Blicka ut från en lotsutsikt

Eftersom lotsarna hade som jobb att blicka ut över havet är det egentligen föga överraskande att man har fantastisk utsikt från deras gamla arbetsplatser. På flera av öarna finns de gamla lotsutsikterna kvar och det är fint att klättra ditupp och spana ut över havet eller in mot Göteborg - dag som natt. Bilden ovan är från Vrångö men det finns även en välbevarad på Brännö.