– Vi har alltid aktiviteter som går ut på att främja läsning. Det går inte att börja för tidigt med högläsning. Våra teaterföreställningar passar de allra minsta och många bygger på böckerna om Alfons Åberg, säger Anna Forsgren, VD på Alfons Åbergs Kulturhus.

Kulturhuset är öppet varje dag och förutom att erbjuda plats för lek, bus och läsning finns också ett brett program av aktiviteter med fokus på barn upp till 8 års ålder.

–Nu i vår  fortsätter vi med "Kemi på Alfons Åbergs Kulturhus", som är en satsning tillsammans med Chalmers tekniska högskola och Hasselbladstiftelsen där syftet är att väcka nyfikenhet och intresse för kemi. Våra interaktiva lektioner med en kombination av gestaltning, molekyldans och experiment är enormt populära.

Den folkkära karaktären Alfons Åberg har trots sitt unga utseende faktiskt hunnit fylla 45 år och i år firar även hans skapare, Gunilla Bergström, sin 75-årsdag.

–I år är det ett riktigt kalasår eftersom vi även firar att Alfons Åbergs Kulturhus har funnits i fem år. Kalasåret kommer att firas på flera olika sätt, med start under Göteborgs Kulturkalas i augusti och då kommer flera nya inslag att märkas i huset.

 Men man behöver inte vänta till augusti för att märka av nyheter i huset – och en av de senaste är åt det läskigare hållet.

–Vi har just fått en kista med väsande kackerlackor i vår djurhörna och snart kan deras ljud höras genom en högtalare. De är riktiga, men inlåsta och inte skadliga. De är väldigt stora och barnen kan spana på dem via små fönster. Häromdagen provade jag att hålla en i handen – det var en en utmaning! En djurskötare kommer hit och pysslar om dem, så de har ett gott liv.

Ta en titt i programmet och se vad som händer på Alfons Åbergs Kulturhus idag.