1. Häng upp din handduk

Idag har de flesta hotell anammat konceptet ”häng-upp-handduken”, som innebär att du som gäst kan påverka hotellets förbrukning av vatten. Om du behöver en ny handduk lämnar du den gamla på badrumsgolvet/i tvättkorgen. Om du vill använda den en gång till och på så vis göra en insats för miljön låter du den helt enkelt hänga kvar.

2. Sortera ditt avfall

Att lämna läskburken i retur istället för att slänga den i soporna kanske inte verkar som en jätteinsats för miljön men om alla väljer att använda hotellens system för återvinning blir det stor skillnad. I Göteborg hittar du papperskorgar med olika fack för metall, plast, kompost och så vidare på de flesta hotellrum.

3. Släck ljuset och koppla ur din laddare

På många hotell släcks ljuset automatiskt när du lämnar rummet men om du bor på ett hotell där man inte infört det miljösmarta systemet kan du själv göra en insats genom att stänga av tv:n, koppla ur mobilladdare och se till att alla lampor är släckta innan du går.

4. Undvik rester på frukostbuffén

Få saker är så lockande som hotellens frukostbufféer och det är lätt att fylla tallriken med mer än man orkar äta upp. Vissa hotell har infört mindre tallrikar för att minska mängden mat som slängs och som gäst kan du tänka på att ta flera gånger istället för att fylla tallriken till bredden. I Göteborg finns det hotell som skänker överbliven mat till välgörenhet. Exempelvis går mat från Gothia Towers till Göteborgs Räddningsmission.

5. Låna cykel

Många hotell har lånecyklar och i Göteborg finns även stadscyklarna från Styr & Ställ utplacerade runt om i staden. Att åka spårvagn är ett annat trevligt och genuint sätt att upptäcka staden.