Här kan du njuta av växter och planteringar i världsklass, men också bara slå dig ner och koppla av. Över en halv miljon människor besöker Botaniska varje år, vilket gör det till ett av västsveriges mest populära besöksmål. I trädgården hittar du utöver alla växter även kafé, butik och utställningar. 

Entréavgiften till Botaniska Trädgården på 20 kr är frivillig. Entré till växthusen kostar 20 kr (gratis under 18 år).  

Spännande växthus

I växthusen finns bland annat Sveriges största samling av tropiska orkidéer, köttätande växter och det sällsynta Påsköträdet som är utdött i sin naturliga miljö. Varje år anordnas en rad utställningar i växthusen och i trädgården bedrivs en omfattande programverksamhet.

Vägg i vägg med Änggårdsbergen

Botaniska Trädgården gränsar till naturreservatet Änggårdsbergen där den vetenskapliga trädsamlingen Arboretet finns. Det är en jorden-runt-tur bland tusentals träd och buskar med känt vildursprung. Stora arealer har planterats med främmande träd och buskar.

Utsiktplats på Håberget

Längst upp i Botaniska trädgården ligger Håberget. Härifrån ser du ut över Änggårdsbergen, Linnéstaden, Slottsskogen, Kungsladugård och hamnen med Gamla Älvsborgs Fästning som landmärke i väster. Allt detta var en gång kungens jaktmarker, vaktade av en hejderidare bosatt på Änggården. Läs mer om Håberget här.

Ta med dig en bit av Botaniska

Innan du lämnar Botaniska Trädgården måste du se till att besöka trädgårdens butik och besökscentrum. Här hittar du tillbehör, böcker och annat med växtanknytning, men också fröer, lökar och växter att ta med hem till din egen trädgård. Här kan du också slå dig ner med en kopp kaffe och varva ner. 

Låt din telefon guida dig

Ladda ner Botaniska Trädgårdens app och låt dig guidas runt bland växter och planteringar. I appen finns det tre olika guidade promenader att ta del av. 

Botaniska Runt leder dig genom trädgårdens viktigaste delar, från entrén, via roddendendrodalen till klippträdgården och mer. 

Vandra i det vilda tar dig på en spännande tur bland mossar, ormbunkar och utsiktsplatser. 

Hälsostigen är framtagen av Botaniskas verksamhet "Grön Rehab" och leder dig till lugna delar av trädgården där du lyssnar på avslappningsövningar. 

Kontakt

Adress: Carl Skottbergs Gata 22A
Hållplats: Botaniska Trädgården
Telefonnummer: +46317411101
E-post: botaniska.tradgarden@vgregion.se
Hemsida: http://www.botaniska.se/