Trafikinformation

För aktuell information om evenemang, vägarbeten och annat som kan påverka trafik och resvägar, se Trafikgoteborg.se och Trafiken.nu. De har även nyhetsbrev som man kan prenumerera på för kontinuerlig information, samt en app som finns att ladda ner till Android och iPhone.

Enklast möjligt

En tredygnsbiljett ger dig fritt resande med buss, spårvagn och båt i Göteborg. Du köper tredygnsbiljetten på närmaste Pressbyrån eller 7-Eleven, på Turistbyrån eller Västtrafiks egna försäljningsställen.

Glöm inte att ladda ner Reseplaneraren, som finns till iOSAndroid och Windows Phone.

Biljetter

I Göteborg ingår alltid spårvagn, buss och båt oavsett vilken biljett eller vilket kollektivtrafikkort du reser med. Du kan köpa alla typer av biljetter och kort på Turistbyrån, Västtrafiks försäljningsställen, som känns igen på sina blå flaggor och fasaddekaler. De flesta är kiosker, som Pressbyrån och 7-Eleven, eller matvarubutiker.

Turist- och besökskort

Med ett turist- och besökskort reser du så mycket du vill med spårvagn, buss och båt. Kortet/biljetten finns i tre olika varianter.

  • Endygnsbiljett gäller i 24 timmar och kan köpas vid Västtrafiks försäljningsställen, Turistbyrån, diverse kiosker, samt via sms.
  • Tredygnsbiljett gäller i 72 timmar och kan endast köpas via Västtrafiks försäljningsställen.

Mer information om turist- och besökskort på vasttrafik.se.

Enkelbiljett

En enkelbiljett kostar från 27 kronor och du köper den lättast på något Västtrafiks försäljningsställen eller via Västtrafiks To-Go app.

Om du vill köpa din biljett ombord gäller följande:

  • På spårvagnen kan du köpa din biljett ombord med bankkort från biljettautomaten.
  • På stadsbussarna kan du inte köpa biljetter ombord. Du måste alltså förköpa din biljett.
  • På skärgårdsbåtarna i södra skärgården (båtar från Saltholmen och Stenpiren) betalar du kontant till däcksman eller med bankkort.
  • På älvbåtarna kan du betala till däcksman. Dock endast med bankkort, inte kontant.

Mer information om enkelbiljetter på vasttrafik.se.

Appar och Tjänster

Reseplaneraren

Med appen Reseplaneraren kan du enkelt kolla upp rutter, avgångar och tidtabeller för spårvagn, buss, båt och tåg direkt i din telefon. Reseplaneraren är gratis att ladda ner och finns till iOS, Android och Windows Phone på både svenska och engelska (anpassar sig automatiskt efter språket på din telefon).

Cykelstaden

Appen Cykelstaden är laddad med en rad olika bra funktioner för dig som cyklar i och omkring Göteborg. Bland annat kan du se serviceställen, pumpstationer och cykelparkeringar. Därtill inkluderar appen även en cykelreseplanerare som hjälper dig att cykla från a till b längs bra cykelvänliga rutter.

Läs mer om att cykla i Göteborg

Kartor

Nedan hittar du en karta över Göteborg, komplett med landmärken och parkeringshus. Perfekt att skriva ut eller ladda ner i telefonen. Om du letar efter buss- och spårvagnskartor hittar du det på Västtrafiks hemsida här.

På vår Kartsida har vi samlat kartor, information och länkar som hjälper dig att hitta rätt under ditt besök.

Båtar och färjor

Det finns två linjer som tar dig över och längs med älven. Båtar till skärgårdens södra bilfria öar avgår från Saltholmen och Stenpiren, medan bil- och personfärjor till skärgårdens norra öar avgår från Lilla Varholmen på Hisingen.

  • Tvärs över älven går personfärjan Älvsnabben, mellan hållplatserna Stenpiren och Lindholmspiren. Du behöver ingen biljett då färjan är gratis.
  • Längs med älven går personfärjan Älvsnabben, från hållplatsen Lilla Bommen till Klippan via Stenpiren, Lindholmspiren, Slottsberget och Eriksberg. Färjan går under samma biljett som gäller för spårvagn och buss.
  • Från Saltholmen och Stenpiren går flera båtar till de södra skärgårdsöarna och samma biljett gäller som för spårvagn och buss, på samtliga båtar.
  • Från Lilla Varholmen går bil- och personfärjor till de norra skärgårdsöarna. De är gratis, så du behöver ingen biljett.

På samtliga båtar och färjor, både i skärgården och i älven, har du möjlighet att ta med cykel.

Läs mer om hur du tar dig ut i skärgården.

Cykel

Med lånesystemet Styr & Ställ kan du låna en cykel i Göteborg. I centrum finns över 50 lånestationer och du får hämta och lämna tillbaka din cykel på vilken station som helst.

30-minutersregeln

När du lånar en cykel är alltid de första 30 minuterna gratis, oavsett hur många gånger du lånar per dygn. Andra halvtimmen kostar därefter 10 kr och tredje halvtimmen 20 kr. Fjärde halvtimmen och längre kostar 40 kr per påbörjad halvtimme.

3-dagarskort

För dig som är på besök passar ofta 3-dagarskortet bra. 3-dagarskortet kostar 25 kronoroch du köper det med betalkort vid någon av lånestationerna. Utöver de 25 kronor du betalar görs en reservering på 140 kronor i fall att du överstiger 30-minutersregeln. Håller du dig inom regeln betalar du alltså endast 25 kronor.

Läs mer om styr och ställ

Läs mer om att cykla i Göteborg

Taxi

För dig som vill ta dig runt i Göteborg med taxi finns det gott om alternativ. Du kan ringa och boka din taxi, vinka in en ledig bil på stan eller ta dig till ett taxistopp. Alla godkända taxibilar har gula registreringsskyltar. Nedan finns länkar till några taxibolag.

Tänk på att det råder fri prissättning i Sverige vilket gör att priserna kan variera kraftigt. Det är ditt ansvar att kontrollera priserna innan du stiger in i bilen, och det kan du göra på de gula dekaler som oftast sitter på bakdörrarnas rutor.  

De flesta taxibilars jämförpris ligger mellan 290-390 kr. Priset baseras på en så kallad typresa på 10 km som tar 15 minuter. I den ingår grundavgiften. Hör alltid med taxichauffören innan din resa.

Läs mer: Taxi Kurir, Taxi Göteborg, Minitaxi

 

Bil och parkering

Ladda elbil

Publika laddpunkter, laddstationer och laddstolpar presenteras på Göteborg Energis karta. Information finns även på karttjänsterna Eniro (klicka "sök" när du kommer till eniro.se och se till att det står "laddstolpar" i sökfältet) och Uppladdning.nu.

Biluthyrning

Om du behöver hyra en bil under din vistelse i Göteborg så fnns det många olika biluthyrningsfirmor att välja mellan. Nedan är ett urval av fyra centralt belägna biluthyrare i Göteborg. 

Sixt, Nils Ericsonplatsen 4
Europcar, Nils Ericsonplatsen 14
Hertz, Spannmålsgatan 19
Avis, Södra Vägen 23
Auto Europe
Hyrbil24

Parkering

I Göteborg är alla parkeringsautomater vid gatuparkering märkta med ordet TAXA följt av siffra 1-7, 22 alternativt A. I tabellen nedan ser du vilken avgift som gäller för vilken tid på dygnet, samt hur länge du få stå på varje TAXA.

TAXA

Avgift

Tid

Gäller vardagar utom vardag före sön- och helgdag

Tid

Gäller vardag före söndag och helgdag

Övrig tid

Max P-tid

A

20 kr/30 min

8-22

8-22

2 kr/tim

30 min

1

30 kr/tim

8-22

8-22

2 kr/tim

 

2

30 kr/tim

8-18

8-15

2 kr/tim

 

3

20 kr/tim

8-22

8-22

2 kr/tim

 

4

20 kr/tim

8-18

8-15

2 kr/tim

 

5

15 kr/tim

8-18

8-15

2 kr/tim

 

6

10 kr/tim

8-18

8-15

1 kr/tim

 

7

5 kr/tim

8-18

8-15

1 kr/tim

 

22

30 kr/tim

8-18

8-15

2 kr/tim

2 tim

 

Inne i och kring Göteborg hittar du givetvis flera parkeringshus och andra avgiftsbelagda parkeringsplatser.

Oavett om du parkerar i ett parkeringshus, på en gatuparkering eller annan avgiftsbelagd parkering kan du alltid betala med 10-, 5- och 1-kronorsmynt eller bensinkort. Vissa automater accepterar även kortbetalning.

Läs mer om parkering i Göteborg på goteborg.se

Läs även mer på Göteborg Stads parkering

Trängselskatt

Göteborg tillämpar trängselskatt på såväl svensk- som utlandsregistrerade fordon.

Trängselskatten tillämpas när du kör in/ut och genom Göteborg och gäller från och med måndag till och med fredag mellan klockan 06.00 och 18.29.

Du betalar alltså inte trängselskatt på lördagar, helgdagar, dag före helgdag eller under juli månad som är undantaget. Då det är gratis att köra i centrala Göteborg.

Debiteringen av trängselskatt sköts automatiskt och kommer på faktura.

Läs mer om trängselskatt i Göteborg på transportstyrelsen.se.