Viskompositören Lasse Dahlqvist har gjort ön känd genom sina visor. Vill du uppleva den klassiska dansen på Brännö brygga tar du båten till Husvik på sydvästra sidan. Från berget vid den gamla lotsutkiken, på öns högsta punkt har du utsikt från Vinga till inloppet till Göteborg. De små husen och de smala vägarna ger ön ett ålderdomligt intryck. Ön är bilfri men det finns cyklar att hyra vid Brännö Rödsten.
Via en smal landförbindelse går det att vandra över till fantastiska Galterö. Här finns ett rikt fågelliv och en härlig natur. Besökare paddlar gärna över från Brännö och det är enkelt att ta upp kajaken på stränderna vid Galterös vikar.
På Brännö finns affär med post, restaurang, bageri, kafé och kyrka. Badplatser finns det också gott om. Vid Ramsdals badplats, nära Husvik finns en barnvänlig strand med klippor och hopptorn samt toaletter. Från Rödsten är det cirka 1 km till badplatsen Gröna Vik. Här finns sandstrand och bryggor. På Brännö Värdshus / Pensionat Baggen kan man äta gott och sedan övernatta om man önskar. Vill du lära dig mer om Brännös historia ska du inte missa det lilla charmiga hembygdsmuseet mitt på ön.