Blodig hämnd i siciliansk hetta när en liten italiensk by drabbas av två katastrofala tragedier. "Cavalleria rusticana" och "Pagliacci" flödar av passion och sydländsk hetta innan svartsjukemord sätter punkt för respektive opera. Här finns ingen plats för intellektuellt drama, bara rena känslor och musikalisk urkraft. Den ömsinta, glödande musiken känns igen från en mängd filmer och tv-serier såsom "Gudfadern III" (Coppola), "Tjuren från Bronx" (Scorsese) och "The Sopranos". I Sverige går operorna också under namnen "På Sicilien" respektive "Pajazzo".

De båda kortoperorna startade verismen, en operastil där vanliga människors svagheter och begär granskas med lupp och berättas så verklighetstroget som möjligt. Enaktarna var inte tänkta att ges tillsammans, men sedan sekelskiftet 1900 har de varit ständiga parhästar. Så även i denna succéproduktion signerad regissören Damiano Michieletto. Uppsättningen är ett samarbete med Opera Australia i Sydney, Royal Opera House i London och La monnaie i Bryssel. Vid premiären i London 2015 vann den Olivier Award för Bästa operauppsättning.

På dirigentpulten blir det ett kärt återseende av italienske maestron Pier Giorgo Morandi, en absolut expert på denna typ av musikdramatik. I Canios roll, med den berömda arian Skratta Pajazzo, gör Tomas Lind en av de mest krävande italienska tenorrollerna. Som hans unga hustru Nedda syns Ida Falk Winland/ Carolina Sandgren, medan det forna kärleksparet Santuzza och Turiddu, gestaltade av Joachim Bäckström och Annalena Persson/ Katarina Karnéus, vräker ut sina frustrationer och sin åtrå.

Information

Här kan du läsa mer.