LADDA NER KARTA SOM PDF

Säröbanan

Det sista tåget på Säröbanan gick 1965. Men det betyder inte att sträckan har slutat att locka besökare, tvärt om. Numera är den gamla tågbanan en populär cykelled som tar dig från Linnéplatsen i centrala Göteborg till Särö via kustens klippor och vackra naturområden. 

Linnéplatsen

Cykelturen tar sin början vid Linnéplatsen. Cykla längs med utsidan av göteborgarnas favoritpark Slottsskogen, förbi Villa Belparc och Slottsskogsvallen. Följ de bruna skyltarna mot Särö (Kattegattleden), det är skyltat hela vägen från Linnéplatsen.

När du kommit förbi Slottsskogen väntar en bit som främst är en transportsträcka. Cykelbanan tar dig genom ett antal bostadsområde innan havet slutligen uppenbarar sig. 

Hovås och Stora Amundön

Du passerar Hovås golfbana och du cyklar nu längs med kusten och njuter av närheten till havet. Spetsiga klippor och badplatser susar förbi när du tar dig söderut längs den gamla banvallen. 

Så småningom når du Stora Amundön, ett vackert naturområde väl värt en avstickare. Här finns bland annat en badplats och en snorkelled att utforska. 

Billdal och Kullavik

Du passerar små samhällen, hästhagar och på ett par ställen gamla stationsbyggnader som påminner om Säröbanans historia. Det finns gott om ställen att stanna och fika på längs vägen. Vid Billdal och Kullavik svänger banan en bit in i landet och havsutsikten försvinner tillfälligt.

Särö

Havet dyker upp igen när du närmar dig Särö och sista biten cyklar du längs med kusten, ut till spetsen av Särö. Särö är vackert i sig och har många gamla, fina byggnader värda att beundra lite extra. Ta en paus innan du sätter dig på sadeln och trampar hemåt igen. Eller så cyklar du söderut. Säröbanan är en del av Kattegattleden, en cykelled som fortsätter hela vägen ner till Helsingborg.