Dag 1 och 2

Bo på topprankade hotell i Göteborg

Checka in på ett av Sveriges bästa hotell - Tripadvisors användare har röstat fram flera toppalternativ i Göteborg. Prova till exempel stilrena Upper House där en fantastisk utomhuspool sticker ut från fasaden, högt ovanför de livliga gatorna. Eller Paris-inspirerade Hotel Pigalle, feng shui-certifierade designhotellet Avalon hotel, eller överdådiga Dorsia Hotel & Restaurang där stilen är hämtad från la Belle époque.
Upptäck fler designhotell.

Göteborgsoperan

Båtturer och arkitektur

Ta en sightseeingtur med Paddanbåtarna, ett härligt sätt att se staden och kanalerna på 50 minuter. Toppenläge för att se exempelvis Göteborgsoperan och Kuggen - en färgstark, rund byggnad med trekantiga fönster designad av Sveriges mest välkände arkitekt, Göteborgsbaserade Gert Wingårdh.

Majorna

Eller ta färjan Älvsnabben från Lilla bommen till Klippan. Längs vägen får du se både Göteborgsoperan och Kuggen. Från Klippan kan du sedan promenera till stadsdelen Majorna (ovan) där du hittar många av Landshövdingehusen som uppfördes 1875-1940 och är både typiska och unika för Göteborg.

Röda Sten Konsthall.

Besök även Röda Sten Konsthall som ligger i det gamla pannhuset vid hamninloppet, alldeles intill Älvsborgsbron. Konsthallen är en spännande arena för samtida konst i alla dess former och där finns även ett kafé. De är också huvudman för GIBCA, Göteborgs Internationella Konstbiennal, som hålls vartannat år och är en av Skandinaviens största biennaler.

Ikoniska byggnader

Feskekörka.

Ta en promenad i Göteborgs stadskärna, där det mesta ligger inom gångavstånd, för att utforska blandningen av historisk och samtida arkitektur. Planera in besök på både Saluhallen från 1889 och Feskekörka (ovan), gärna i samband med lunch för en matupplevelse utöver det vanliga.

 Asplundska tillbyggnaden, interiör.

Den ursprungliga delen av Göteborgs välkända Rådhus, och sedan 2014 Kommunhus, ritades av Nicodemus Tessin d.ä. och stod klar 1672. Den berömda tillbyggnaden som invigdes 1936 designades av arkitekten Gunnar Asplund och kallas ofta just Asplundska tillbyggnaden (interiörbild ovan).

Bastun i Frihamnen.

Om du hinner, ta bussen eller spårvagnen över Göta Älv till Frihamnen för att se den spektakulära Bastun, ritad av det tyska arkitektkollektivet Raumblabor Berlin och till stor del konstruerad av återvunnet material. Frihamnen präglas fortfarande av den gamla varvsindustrin, men bland  kranar och kajskjul sker en spännande utveckling av ett helt nytt område.

Götaplatsen.

Missa inte heller Götaplatsen - det imponerande torget med Poseidon-statyn av Carl Milles. Torget anlades till Världsutställningen i Göteborg 1923 och Poseidon omges på tre sidor av ståtliga byggnader: Konserthuset, Stadsteatern och Göteborgs Konstmuseum. Museets samling av nordisk sekelskifteskonst räknas som en världens förnämsta, och därtill visas verk av mästare som Rembrandt, Picasso och van Gogh sida vid sida med verk av samtidskonstnärer som Charlotte Gyllenhammar och Cajsa von Zeipel. I samma byggnad finns även Hasselblad Center

Magasinsgatan.

Designshopping

På promenaden mellan Saluhallen och Feskekörka, ta vägen längs Magasinsgatan och i området där omkring för lite designshopping. Här hittar du inredningsbtiker som Artilleriet och Artilleriet The Kitchen, Floramor & Krukatös, Norrgavel och Rum 21. Allt inom gångavstånd, och det finns så klart ännu fler pärlor att upptäcka.

Och om du är modeintresserad har du flera Göteborgsmärken att välja mellan, som Nudie jeans, skor från Sneaky Steve, ModernVintage från Jumperfabriken, denim-rebellerna Dr Denim, ungt minimalistiskt mode hos Velour eller marint mode från Emma & Malena.

Volvo Museum.

Besök Volvo Museum

Ta del av Volvos historia från starten i Göteborg 1927. Volvo Museum är 8000 kvadratmeter bilar, bussar, maskiner, motorer och unika koncept. Alla signerade Volvo. Du tar dig enklast hit med bil.

Toso.

Designbarer och restauranger 

I Göteborg finns gott om middagsalternativ med designtwist. Här är några aptitretande förslag!

  • Koka: gourmetrestaurang med fokus på modern, västsvensk gastronomi. Nominerad till Bästa Interiör av Architects Sweden och har en stjärna i Guide Michelin.
  • SK Mat & Människor: har också en Michelin-stjärna och har tilldelats priset Bästa Interiör av Sveriges Arkitekter.
  • Toso: populär panasiatisk restaurang med spännande inredning. Drivs av stjärnkocken Stefan Karlsson. Serverar fantastiska drinkar.
  • Basque: trendig spansk restaurang och bar med pintxos och mycket bra ölsortiment.
  • Puta Madre: populär bar och restaurant i 20-talsstil. Berömd för sina tequiladrinkar.
  • Atelier (Hotel Pigalle), serverar trendiga cocktails och har live DJ varje helg. På somamren är den härliga takbaren öppen.
  • Cielo Rooftop Bar (Hotel Bellora): liten, mysig takbar inspirerad av den italienska rivieran. Rankades 2016 som en av världens bästa takbarer av hotels.com.
  • Barabicu, trendig och populär panamerikansk grillrestaurang. DJ på kvällen.

Dag 3

Textilier i Borås

Kör till Borås (45 min).

Textile Fashion Center, Borås. Foto: Faramarz.

Botnaisera bland nya textilier, lär dig mer om textilhistoria och handla unika produkter. På Textile Fashion Center i Borås, har  forskning, utbildning, kultur och innovation förts samman under ett och samma tak i en region med en flera hundra år lång textiltradition. 

Smart Textiles Showroom visas banbrytande textilforskning som syftar till att förbättra allas våra liv, huvudsakligen inom områden som återvinning och hållbara material, medicinsk teknologi samt inredningsdesign och arkitektur.

Textilmuseet, Borås. Foto: Faramarz.

Textilmuseet skapar en spännande mötesplats mellan textilindustrins historia och framtiden. Framstående designers och konstnärer står bakom många intressanta samtida utställningar här. Skapa din egen upplevelse genom att prova 1900-talsmode och olika former av textilt hantverk.

När du har avnjutit lunch på The Company Restaurant, Bar & Café i Textile Fashion Center kan du ta en rundtur i stan för att upptäcka de imponerande verken från gatukonstfestivalen No Limit Street Art. Se boras.com/art för mer information om guidade turer!

No Limit Street Art, Borås. Foto: Anders Kihl.

Bjertorp Slott

Kör till Bjertorp Slott (1 h 45 min).

Bjertorp Slott. Foto: Robert Dahlberg.

Checka in på Bjertorp Slott, Sveriges yngsta art nouveau-slott: en avkopplande landsortsdröm med lyxig känsla och fascinerande historia.

Dag 4

Kör till Lidköping (35 min).

Rörstand Museum, Lidköping. Foto: Jonas Ingman.

Porslin i Lidköping

Besök Rörstrand museum, en av Europas äldsta porslinsfabriker. Samlingarna spänner över nästan trehundra år, från 1726 till idag. Här hittar du såväl praktkeramik som populära serviser, men även verktyg, skisser och en rundugn. Rörstrand är ett omtyckt kulturarv som fortfarande används.

Spikens fiskeläge

Kör till Spikens fiskeläge (25 min).

Spikens fiskeläge. Foto: Jonas Ingman.

På den vackra halvön Kållandsö i Vänern ligger Spikens fiskeläge. Här kan du  njuta av lunch på Restaurang Sjöboden där man fokuserar på lokala råvaror. Restaurangen har uppmärksamamts av White Guide - Sveriges bästa resstauranger, och ligger bara några minuters bilresa från vackra medeltidsslottet Läckö Slott som är nästa stopp på din rundresa.

Checka in på Victoriahuset

Kör till Victoriahuset (5 min).

Victoriahuset. Foto: Jonas Ingman.

Victoriahuset var en symbolisk gåva till Kronprinsessan Victoria på hennes 30-årsdag och invigdes av Kronprinsessan och Prins Daniel 2013. The Times har kallat huset för en av Skandinaviens häftigaste byggnader och här ryms hotell, utställning och restaurang. De tysta rummen är inredda i en naturlig, vilsam stil och erbjuder hänförande utsikt över skogen, Läckö Slott eller de många små öarna i Vänern.

Guidad tur på Läckö Slott

Läckö Slott. Foto: Roger Borgelid.

Omgivet av underbara trädgårdar reser sig Läckö Slott i all sin barockprakt från en klippa invid Vänerns vatten. Slottets 700-åriga historia, liksom de välbevarade takmålningarna, träsniderierna och parkettgolvet från 1500-talet är alla goda skäl för ett besök. På sommaren lever hela området upp med till exempel utställningar och guidade visningar på slottet och den årliga operan på borggården. Missa inte heller Lilla Slottsträdgården som får ny design varje år.

Middag på Hvita Hjorten

Restaurang Hvita Hjorten i Victoriahuset har uppmärksammats i White Guide och erbjuder en fantastisk vy över Läckö Slott och Vänern. Köket använder lokalt producerade råvaror, exempelvis grönsaker från slottsträdgården.

Läckö Slott/Hvita Hjorten. Foto: Faramarz.

Dag 5

Frukost och utcheckning.
Kör till Skärhamn på Tjörn (2 h 20 min).

Besök på Nordiska Akvarellmuseet

The Nordic Watercolour Museum. Foto: Jonas Ingman.

Nordiska Akvarellmuseet, som ligger i hamnen i Skärhamn på Tjörn, är en mötesplats för konst, natur och människor. Låt omgivningarna, arkitekturen och konstverken tillsammans fängsla och hänföra dig. Här finner du exempelvis verk av Salvador Dali, Louise Borgeois, Anders Zorn och Bill Viola.

Lunch på Vatten Gourmet & Café i Skärhamn

Restaurant Vatten kunde knappast vara belägen i vackrare omgivningar där den ligger vid vattnet med en underbar utsikt över de rosa granitskären.

Besök "Skulptur i Pilane" 

Sculpture at Pilane. Foto: Roger Borgelid.

Kör till Pilane (15 min).

Den årliga utställningen i Pilane visar upp verk av framstående svenska och internationella konstnärer i ett urgammalt landskap. Skulpturerna, inramningen och de betande fåren gör tillsammans besöket till en charmig, intressant och tankeväckande upplevelse.

Checka in på Salt & Sill eller Lådfabriken

Kör till Klädesholmen (25 min) eller Hälleviksstrand (50 min). 

Salt&Sill. Foto: Salt&Sill.

Salt & Sill på Klädesholmen är Sveriges första flytande hotell och erbjuder en lugn miljö med garanterad utsikt över Bohusläns yttre skärgård. Hotellet består av sex tvåvåningshus som byggts på flytande pontoner. Inredningen präglas av modern skandinavisk enkelhet, med funktionella möbler och unika detaljer. Några av rummen på nederplan har egen stege rakt ner i Skagerrak.

Lådfabriken. Foto: Roger Borgelid.

Lådfabriken i Hälleviksstrand är beläget på Bohusläns klippor, bara 30 meter från Skagerrak. Lådfabriken öppnade i maj 2013 och den unika byggnaden erbjuder fyra individuellt designade rum. Koppla av i "ljusrummet" där du kan njuta av solnedgången, eller ute i trädgården där terrassen vetter ut mot havet och skärgården.

Dag 6

Frukost och utcheckning.

Bilfärden till Göteborg tar cirka 1 h 10 min.