I utställningen medverkar åtta konstnärer i olika generationer, från många delar av världen. Flera av konstnärerna har aldrig tidigare visats i Sverige. På fundamentalt självständiga vis arbetar de med frågor kring ensamhet, gemenskap och kollaps.

I Meira Ahmemulics kortfilm "Ett språk måste vinna" synliggörs förhållanden mellan språk, fördomar och svenskhet. Publiken tar också del av Halil Altinderes berättelse om Muhammed Faris – Syriens första och hittills enda astronaut, en gång Assadregimens nationalhjälte, idag regeringsmotståndare och flykting. Hos fotografen Liza Ambrossio och performancekonstnären Naufus Ramírez-Figueroa blandas dröm och spiritism med politisk aktivism, medan Martina Müntzing målar den oskrivna historien. Vanessa Baird gestaltar relationer och familjeband bortom schabloner. I Apichatpong Weerasethakuls videoverk undersöks exilen när det förflutna och nuet möts på ett övergivet hotell och Ahmet Öğüt visar i sina politiska skulpturer på glappet mellan individ och samhälle, men också vikten av medskapande och dialog.

Göteborgs konstmuseum vill förändra det sätt vi ser på och upplever konst genom att lyfta fram verk och konstnärer ur andra perspektiv än de förväntade. I ett delaktighetsprojekt kopplat till utställningen har åtta personer bjudits in att tolka verken utifrån sina erfarenheter – bland dem en byggarbetare, en tween och en häxa.

Information

Här kan du läsa mer.