Emma Landström, grundare och delägare, Emma & Malena.Vi träffar designerduon på deras kontor och showroom ett stenkast från butiken i Magasinskvarteren i Göteborg. Här möts vi av marina plagg i alla tänkbara skärgårdsmönster – från randigt och ankare till sälar, rödspättor, räkor, kaprifol och den numera klassiska makrillen.

– Vi inspireras mycket av livet på Käringön och västkusten och hittar gamla mönster eller modeller som folk hade förr, säger Emma Landström och lägger till att de sneglar mycket på 1950-talets design. 

Inför sommarsäsongen 2004 fick Emma och Malena frågan om att driva butik på den lilla skärgårdsön Käringön, åtta mil norr om Göteborg. Tur var det, för här togs första steget mot ett fullfjädrat klädmärke och sommarbutiken finns här även nu.

– Emmamalena är vår tolkning av Käringön och västkusten, säger Malena Ostwald.

Malena Ostwald, grundare och delägare, Emma och Malena.Med modernt skärgårdmode som förebild skapar de sköna plagg för både barn och vuxna. Den andra butiken, på Vallgatan, som slog upp portarna 2006 fokuserar numera helhjärtat på det egna varumärket Emmamalena med inslag av kompletterande accessoarer.

Vad betyder läget på Vallgatan i Magasinskvarteren?
– Vi vill gärna finnas representerade i Göteborg och butikerna runt omkring och atmosfären här tilltalar oss. Vi har varit med från starten och det har hänt otroligt mycket under åren, säger Malena.

Hur skulle ni beskriva känslan i området?
– Det är inga problem att spendera en hel dag i Magasinskvarteren och shoppa, fika, äta gott och dricka goda drinkar, säger Malena.

Kläderna produceras i en liten fabrik i Portugal, som duon besöker minst två gånger om året. Där är de själva med och tar fram skonsamma material och trikåtyger, som är certifierade enligt märkningen OEKO-Tex.

Du hittar Emmamalenas butik på Vallgatan 4 i Göteborg.
De har även en sommarbutik på Käringön.

5 västkusttips från Emma och Malena

1. Petersons krog på Käringön

Bilfria Käringön, utanför Orust, bjuder på lugn och stillhet, med fiskmåsar och havets brus. Vägg i vägg med Emmamalenas skärgårdsbutik ligger Petersons krog, där de tipsar om att äta en fiskrätt och blicka ut över havet.

2. Musik på Slussens pensionat

Pensionat och restaurang på Orust, cirka 8 mil norr om Göteborg, känt för sina småskaliga sommarkonserter.

3. Promenad från Brännö till Galterö naturreservat

Galterö är naturreservat och har barnvänlig sandstrand, som du når via en smal landremsa från Brännö. Glöm inte picknick, eller handla matsäck på Brännö Handel.

4. Riverton Skybar

För att få en känsla av Göteborg som hamstad rekommenderar Emma och Malena ett besök på hotell Rivertons skybar, med vy över hamninloppet.

5. Magasinskvarteren

I Magasinskvarteren, som utgörs av Magasinsgatan och korsande gator som Vallgatan, finns Emmamalenas butik. Dessutom flera andra lokala Göteborgsmärken, inredningsbutiker, restauranger och kaféer.