Hej Katarina, och grattis till utmärkelsen European Capital of Smart Tourism!

– Tack!

Vad är din roll på Göteborg & Co?

– Jag är hållbarhetsstrateg på bolaget och har tillsammans med ett gäng kollegor drivit arbetet med ansökan. Nu är jag i Helsingfors och har ihop med Peter, vår vd, presenterat vår kandidatur inför en frågvis jury. Som uppenbarligen uppskattade det de hörde och såg.

Hur känns det att ha vunnit? Och vad innebär det rent konkret att bli European Capital of Smart Tourism?

– Det är fantastiskt roligt! Att man på Europanivå utser Göteborg till vinnare är såklart ett härligt erkännande. Vi är bra – och smarta. Mer konkret betyder det att nu ska vi förbereda ett år med titeln European Capital of Smart Tourism och det vill vi göra så mycket som möjligt med, tillsammans med så många som möjligt. Vi vill såklart visa upp Göteborg för världen, men framförallt vill vi fylla året med aktiviteter som både på kort och lång sikt bidrar till att Göteborg blir ännu bättre – både att bo i och att besöka.

"Utmaningen är att inte fokusera bara på ett område, utan att faktiskt få ihop helheten"

Varför valde juryn just Göteborg i år, tror du?

– Jag tror det finns flera anledningar. Göteborg är starkt på alla de områden som utmärkelsen omfattar, tycker jag. Vi har också varit väldigt tydliga med att vi kan, vill och måste fortsätta utvecklas och har lite idéer om hur. Vi vill både lära oss av andra och dela med oss av det vi själva har lärt oss.  

Kan du ge några konkreta exempel från Göteborg ur de fyra bedömningskategorierna?

– Göteborg har toppat det globala indexet för hållbara mötes- och evenemangsdestinationer tre år i rad, med allt vad det innebär. Arbetet med en engångsfri Gothenburg Culture Festival är ett annat exempel. När det gäller tillgänglighet vill jag lyfta Got Events tillgänglighetsapp, som ger alla en bättre evenemangsupplevelse på plats på arenan. Göteborg ligger i digital framkant med en robust infrastruktur när det gäller mobilnät och -täckning. Ur ett besökarperspektiv så har vi också en prisbelönt digital kommunikationsplattform i goteborg.com och en väldigt uppskattad besöksservice-chat. Stadsmuseets utställning om Göteborgs födelse är ett bra exempel på hur vi tar tillvara kulturarv och kreativitet.

Många bra exempel!

– Ja, men vitsen med smart tourism-konceptet är att få ihop de här olika pusselbitarna. Utmaningen är att inte fokusera bara på respektive område utan att faktiskt få ihop helheten. På så sätt blir både upplevelsen och hela destinationen bättre.

European Capital of Smart Tourism är en utmärkelse lanserad av Europeiska kommissionen med syfte att belöna/uppmärksamma och marknadsföra europeiska städer för föredömligt arbete och metoder för ”smart turism”. De två städer som kan presentera de mest intelligenta, innovativa och inkluderande lösningarna på områdena hållbarhet, tillgänglighet, digitalisering och kulturarv & kreativitet, utnämns till huvudstäder under ett år. Läs mer här.