Hoppa till innehåll

Läsning och samtal

4xNorén

Läsning och samtal om Lars Noréns konstnärskap. Gäst är kritikern, författaren och konst- och litteraturvetaren Mikael van Reis. Dagens läsning: Modet att döda och Natten är dagens mor.

Tillsammans med publiken, inbjudna gäster, regissörer, kritiker och skådespelare gör teatern under hösten en serie läsningar av ett urval ur Lars Noréns texter och dramatik. Här har du möjlighet att samtala, dela med dig av kunskaper och erfarenheter. Och upplevelser.

Dagens gäst är kritikern, författaren och konst- och litteraturvetaren Mikael van Reis. Dagens läsning: Modet att döda och Natten är dagens mor.

Svensk teater har ett laddat, kärleksfullt och rikt förhållande till Lars Noréns konstnärskap. Skådespelare som arbetat med hans texter eller mött honom som regissör återkommer ständigt till hur omvälvande och viktigt det var.

De numera klassiska uppsättningarna Natten är dagens mor och Kaos är granne med Gud sattes upp här på Göteborgs Stadsteater och blev också tv-teater.

De fyra nedslagen i Noréns konstnärskap rör sig runt de tidiga pjäserna, om undersökningarna av samhällets utstötta, om dagböckerna och kontroverserna, och om en avklarnad språkvärld, en resa i minnet, glömskan, åldrandet och döden.

Läsningarna är regisserade och sammanställda av skådespelaren Johan Gry. Dramaturg är Sisela Lindblom.

Mikael Van Reis är kritiker, författare och konst- och litteraturvetare. Van Reis arbetade under 25 år vid Göteborgs-Postens kulturredaktion, mellan 1999 och 2005 som kulturchef. Hans doktorsavhandling om Lars Norén, Det slutna rummet, Sex kapitel om Lars Norén författarskap 1963-83 har getts ut i bokform. Mikael van Reis har följt Norén nära under hans karriär och har regelbundet skrivit artiklar och essäer om hans författarskap .

Kommande läsningar

Söndag 24 oktober klockan 15.00: Personkrets 3:1. Gäst är skådespelaren Shanti Roney.

Torsdag 11 november klockan 19.00: Andante och Vintermusik. Gäst är teaterchefen och teaterproducenten Ulrika Josephson.

Måndag 6 december klockan 19.00: En dramatikers dagbok. Gäst är författaren och journalisten Elisabeth Åsbrink.

Lars Norén Foto: Lisa Thanner