Hoppa till innehåll

Teaterföreställning

Aldrig Glömd – en skröna om min mamma i en akt

ALDRIG GLÖMD kastar ljus över hur händelser som drabbar oss påverkar våra liv och vilka spår de sätter inte bara i oss utan också i våra barn och barnbarn.

“Min mamma Marianne var en självständig, ung kvinna när hon som 25-åring blev oplanerat gravid. Hon försökte ta hand om sig själv och sitt barn men möttes av vreden och skammen, både från samhällets institutioner och från den egna familjen. Hon anade inte då att det val som hon gjorde skulle komma att prägla hela hennes liv.

Regissören Bortas Josefine Andersson och jag, Fia Adler Sandblad, tar er med på en hisnande resa genom svensk kvinnohistoria. Vi tar vägen från Gustav III:s Sverige via Amerika och landar i före detta Tukt- och spinnhuset vid Gullbergsvass i Göteborg. I minnesbilder och berättade historier träder gemensamma men tystade erfarenheter från generationer av kvinnor fram.”
/Fia Adler Sandblad

ALDRIG GLÖMD kastar ljus över hur händelser som drabbar oss påverkar våra liv och vilka spår de sätter inte bara i oss utan också i våra barn och barnbarn.

I en rad tidigare föreställningar har skådespelaren och dramatikern Fia Adler Sandblad utforskat sin bakgrund som barnhemsbarn och övergiven – på Högskolan för Scen och Musik med masterarbetet ”Bouffon”, på Göteborgs Konserthus med skolföreställningen ”Söt, tyst och duktig” och med publiksuccén ”Jag är ett barnhemsbarn” som spelats på små och stora scener runtom i landet. Utifrån material hämtat i arkiv och med insamlade berättelser från olika håll går ALDRIG GLÖMD i dialog med det historiska källmaterialet. Skådespelarens kropp tolkar den mänskliga erfarenheten bakom arkivmaterialets formella uttryck så att den möjliga historien bortom arkivens knappa uppgifter blir möjlig att omfatta.

COVID-19: Covid-19 tas på allvar, restriktioner och rekommendationer åtföljs. I nuläget kan max 8 personer tas in i publiken, men om lättnader införs kan det bli fler – vi fortsätter dock att hålla avstånden. Munskydd och handsprit tillhandahålles och vi ser helst att du bär munskydd under föreställningen. Lokalen är rymlig och har god ventilation. Har du sjukdomssymptom stannar du givetvis hemma.

Av och med: Fia Adler Sandblad
Regi: Bortas Josefine Andersson
Scenografi/kostym: Nonno Nordqvist 
Ljuddesign: Jonas Franke-Blom
Ljusdesign/projektioner: Christofer W Fogelberg
Producent: Andreas Luukinen
Foto: Ola Kjelbye
Produktion: Adas Teater

Föreställningen är 50 minuter lång.

Med stöd av Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, Wilhelm och Martina Lundgrens Stiftelser samt ABF.

Foto: Ola Kjelbye

Foto: Ola Kjelbye

Foto: Ola Kjelbye

Foto: Ola Kjelbye