Hoppa till innehåll

Utställning

Arven efter varven

I utställningen Arven efter varven får du möta människor och minnen från Göteborgs stora och välkända varvsindustrier.

I en omfattande svit av nytagna porträtt, konstfotografier, intervjuer och ljudupptagningar kliver vi rakt in i en unik värld genom fotografen Lena Öritslands kameralins och journalisten Maria Bards texter.

I över ett sekel ljöd slagen från arbetet på varven som hjärtslag genom Göteborg. Här tillverkades och reparerades fartyg åt hela världen. När varvsindustrin stod på sin topp, i slutet av 1960-talet, hade varven i Göteborg upp mot 15 000 anställda. Idag är samtliga varv nedlagda och utsålda men minnena och berättelserna lever kvar.

Utställningen vill ge en personlig inblick i hur arbetslivet kunde vara vid Eriksbergs Mekaniska Verkstad, Götaverken, Lindholmens varv och Arendalsvarvet. Kvinnor och män, arbetare och tjänstemän i en mängd olika yrkeskategorier ger besökaren smakprov på både vardagliga och dramatiska berättelser från deras yrkesliv. Allt inramat av Lenas konstfotografier över rostiga redskap, containrar och kranar på det nedlagda Götaverken Cityvarvet.

För tider av guidade visingar av utställningen, se hemsidan.

Lena Öritsland är utbildad fotograf vid Konstfack i Stockholm, Maria Bard är utbildad journalist vid Göteborgs universitet. Utställningen produceras av Sjöfartsmuseet Akvariet, och sker i samverkan med LO och ABF med stöd av Arbetarrörelsens kulturfond.

Foto: Lena Öritsland