Hoppa till innehåll

Utställning

Eld och blod

Eld & blod är museets permanenta utställning. Här finns allt från åderlåtningsinstrument till psykiatrins historia. Personliga berättelser blandas med föremål från Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Lillhagens sjukhus.

På Medicinhistoriska museet hittar du spännande berättelser om Göteborgs medicinhistoria. Från de första hospitalen och Sahlgrens testamente, genom omvälvande medicinska upptäckter till efterkrigstidens expansiva byggprojekt.

Eld och blod har utgångspunkt i samlingarna från Sahlgrenska Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Lillhagens sjukhus. Personliga berättelser och livsöden tillsammans med unika föremål ger besökaren inblick i olika tiders människosyn, behandlingsmetoder och livsvillkor. Den visar de ansträngningar som Göteborg som stad och Sverige som land gör för att utveckla och förbättra befolkningens hälsa. Från pest och kolera till medicinska upptäckter som räddar liv och patientkonst från psykiatrin. Följ med till några av sjukvårdens platser och yrken, den internationella medicinens och det svenska samhällets utveckling genom historien.

Utställningen Eld och blod
Foto: Medicinhistoriska museet