Hoppa till innehåll

Teaterföreställning

Caligula

Om pengar är allt för människor, då är deras liv ingenting värt. Det är logiskt resonerar tyrannen och kräver total frihet. Ända in i den egna döden. Men är Caligula galen eller bara en cynisk politiker i maktposition?

Fri, farlig och totalt oförutsägbar

Den romerska kejsaren kräver att man ska ta ner månen, utnämner sin häst till konsul och dömer dåliga diktare till döden. Caligula bryter mot normerna och tänjer på gränserna för att demonstrera sin oändliga makt.

Den ungerska regissören Ildikó Gáspár vill aktivera både dina skrattmuskler och dina hjärnceller. Men också ge en bild av grymhetens mekanismer och humanismens förgänglighet. Det gör hon genom att ta sig an Albert Camus tragikomiska pjäs och vrida till några snäpp. Caligula är här en kvinna – rollen spelas av Andrea Paddington Edwards.

Albert Camus skrev Caligula under andra världskrigets utbrott. Pjäsen hade urpremiär i Paris i september 1945. Året efter spelades Caligula på Göteborgs Stadsteater i regi av Ingmar Bergman, hans första regiuppdrag för teatern. Ildikó Gáspár har tidigare på Göteborgs Stadsteater regisserat Vem är Schmitz? (2019).

Ildikó Gáspár är en ungersk regissör som arbetat på de största ungerska teatrarna under de senaste 15 åren. Hon har även regisserat i Tyskland, Litauen och Serbien. Bland uppsättningar kan nämnas Josef och hans bröder av Thomas Mann, Maria Stuart av Friedrich Schiller, Macbeth av Shakespeare och The Fatherless av Csaba Mikó.

Foto: Foto: AORTA