Hoppa till innehåll

Dans

Carte Blanche

Dansföreställning på Stora Teatern, Göteborg.

Birget; Ways to deal, Ways to heal

De senaste decennierna har flera västerländska länder tillsatt kommissioner för att undersöka hur minoritetsgrupper historiskt utsatts för systematiskt statligt förtryck. “Birget; Ways to deal, ways to heal” är ett svar på den norska sannings- och försoningskommissionen, som i juni 2023 ska redovisa sina förslag till försoning mellan samerna och det norska folket.

”Birget” är ett samiskt uttryck som beskriver ett tillstånd av att bemästra eller att överleva i en föränderlig miljö. Drivna av Birget vill Sara, nango och Carte Blanche bjuda in publiken att övervinna rädslan att ta i ett tungt och utmanande ämne med en piggspänstig (frisky) föreställning som ifrågasätter sociala och politiska gränser, begräsningar, och dagens klimat för försoning.

Processen för föreställningen började i Guovdageaidnu/Kautokeino där dansarna från Carte Blanche fick uppleva samisk kultur, polarnätter och den nordiska kylan i sina kroppar.Genom möten med det samiska folket fick dansarna ta del av personliga berättelser om statens förtryck och diskriminering. Upplevelser som dom tar med sig upp på scenen. Materialen till scenografin samlades in på Finnmarks tundra.

Eftersamtal: Konstens roll i den samiska kampen

Kristallfoajén klockan 20.15–21.00

Detta panelsamtal tar avstamp i föreställningen Birget; ways to deal, ways to heal, framtagen av två samiska konstnärer; koreografen Elle Sofe Sara och scenografen Joar Nango. Idag visas samisk scenkonst på majoritetssamhällets mest privilegierade scener och institutioner, kvällens föreställning av Carte Blanche, Norges nationella scen för samtidsdans, är ett exempel på det. Samtalet ställer frågan om vilken roll konsten spelar i den samiska kampen idag?

Deltagare

Ann-Helen Laestadius, författare och journalist, Ole Martin Meland, dansare i det norska danskompaniet Carte Blanche och Olof Marsja, bildkonstnär/skulptör, utbildad på Konstfack, baserad i Göteborg. Samtalsledare är Anders Rimpi, konstnär och musiker som bland annat har gjort musiken till kvällens dansföreställning.