Hoppa till innehåll

Konsert

Clandestino presenterar: Staples Jr. Singers

1975, i den djupa amerikanska södern spelade en grupp tonåriga syskon in sitt första album. Liksom de flesta av den tidens gospelmusiker saknade de uppbackning av ett skivbolag, och gav på egen hand ut 500 exemplar av When Do We Get Payed, som de sålde på framträdanden och från familjens lilla trädgård hemma i Aberdeen, Mississippi.

Till kompet av trummor, bas och gitarr sjöng de med en sällan hörd soulfullness om slitsamt värv, lidande och frälsning. Namnet Staples Jr. Singers tog de som en hyllning till budskapet i Mavis Staples sånger.

Den unga gruppens grooviga gospel bröt ny mark och gav de sig ut på vägarna längs USA:s bibelbälte om helgerna. Södern var visserligen inte segregerad enligt lag längre, men i praktiken kunde en grupp svarta musiker inte räkna med att välkomnas som gäster på restauranger och hotell. Upplevelserna kom att prägla syskonens sånger i Staples och i deras andra projekt. För fastän livet tog dem åt olika håll under 80-talet, förblev de verksamma i Mississippis soul- och kyrkomusik.

Idag, mer än femtio år efter att gruppen bildades, omfamnas deras musik av publik över hela världen. Detta oväntade kapitel i Staples Jr. Singers karriär började med att David Byrnes label Luaka Bop återutgav den oputsade souldiamant som är When Do We Get Payed. När de nu gör sina första konserter utanför USA, uppträder originalmedlemmarna Edward Brown, A.R.C. Brown och Annie Brown Caldwell jämte både barn och barnbarn på scen.

video