Hoppa till innehåll

Konsert, Musik

Daniel Lemma – Blues, Ballader och Bortglömda Pärlor

Välkommen till en själfull kväll när Daniel Lemma med musiker spelar in våren med en unik spelning på Stora Teatern. Med rötterna i mjuk amerikansk folk, med inslag av blues, soul och gospel bjuder Daniel Lemma oss på en intim konsert där han med ett litet band bjuder på blandade låtar från en lång karriär.

Daniel Lemma slog igenom brett med albumet Morning Train som blev titelmusiken till filmen Jalla! Jalla!. 2021 släppte Daniel albumet Sörgårdens Tak där han för första gången sjunger med eget material på svenska om det Göteborg som varit en så stor del av hans liv som artist. Daniel Lemma rör sig mellan flera olika genrer i sitt musikaliska skapande, men det är Amerikansk folk som är den musikstil som alltid legat närmast hans hjärta och det är den tradition som går som en röd tråd genom hans musik.

Historien började för många år sedan när Daniel hörde ett antal fältinspelningar gjorda av musikvetaren Alan Lomax på trettio- och fyrtiotalet, och därefter upptäckte skivan Anthology of American Folk Music. En samling inspelningar som ursprungligen gjordes på stenkakor på 1920-talet och vars inspelningsmetod har väldigt lite gemensamt med dagens tidskrävande studioarbete. Det gick fort – in med musikerna i ett rum, musiken fångades upp av en tratt, fördes vidare ner i en nål, som i sin tur graverade skivan – färdigt. Ett musikaliskt ögonblick var dokumenterat.

Att fånga det musikaliska ögonblicket har alltid varit Daniel Lemmas ideal när det kommer till att göra skivor, han är inte alls intresserad av perfektionism, eller att sitta och skulptera fram det ultimata soundet i studion. Han vill fånga stunden och förmedla en känsla med sin musik – och det är vad vi kan förvänta oss av denna kväll!