Hoppa till innehåll

Barnteater

Det blåser på månen

Ett bjussigt teateräventyr om frihet och ofrihet och om hur två barns mod, påhittighet och lojalitet gör det omöjliga möjligt.

Om föreställningen

”Det blåser på månen”, säger pappa och mamma till Dina och Dorinda. ”Så nu måste ni uppföra er. För annars blåser en ond vind in i hjärtat”. Sedan åker pappa till Bombardiet för att hjälpa bombardierna att avsätta sin diktator. 

Det blåser på månen, krig mullrar vid horisonten och vad än Dina och Dorinda gör får de höra att det är bus: man ska hålla sig inom normer och ramar. Men de två systrarna går inte med på det och snart har de dragit igång en serie av häpnadsväckande händelser som suddar i gränsen mellan verklighet och fantasi, vad som är ont och vad som är gott. Ena stunden är de stora som ballonger, i den nästa förvandlade till kängurur och vän med alla djuren i djurparken. 

När de får veta att pappan är tillfångatagen bestämmer de sig för att försöka rädda honom och trotsa den grymme diktatorn Hulahu. Och med Guldpuman, Silverfalken och Gido Gitarr som sällskap beger de sig till Bombardiet. 

Det blåser på månen är ett bjussigt teateräventyr om frihet och ofrihet – och om hur två barns mod, påhittighet och lojalitet gör det omöjliga möjligt. En magisk teaterupplevelse för all från 6 år.

Den brittiska författaren Eric Linklaters barnboksklassiker skrevs 1944, under brinnande världskrig. Boken har gått som radioföljetong flera gånger och även gjorts som tv-serie. Sofia Fredéns dramatisering har tidigare satts upp på bland annat Dramaten och Helsingborgs Stadsteater.