Hoppa till innehåll

Teater

Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina

Berättelsen om Anna Karenina är en av vår tids största klassiker. I en hyllad nytolkning har Tone Schunnesson och Ragna Wei, fritt efter Leo Tolstoys roman, skapat ett mörkt och glittrande triangeldrama.

Om föreställningen

Anna Karenina är inte olycklig. Men inte heller lycklig. Visst finns det kärlek i hennes äktenskap, bara inte den där euforiska, förjävliga, underbara och passionerade kärleken. Den som hon inte ens vet att hon saknar, innan hon träffar greve Vronsky och hela livet vänds upp och ned. Den stora passionen drabbar dem och de inleder en förbjuden kärleksaffär. Anna fylls av liv, lust och längtan. Av svartsjuka, tvivel och kval. Hon som har make och barn, vad ska hon göra nu? Det hon känner, det går bara inte att o-känna. Anna Karenina ställs inför ett ödesmättat val. Vad är priset för en passion så stark att varken hon själv, eller världen runt omkring, blir sig lik efter den?

Tidigare har Tone Schunnesson och Ragna Wei samarbetat med en annan bejublad nytolkning; Charlotte Brontës Jane Eyre. Då som nu arbetar de med ett intensivt och bildrikt språk, maximalistiskt och svulstigt, sentimentalt och storslaget, med krass komik.

Medverkande

I rollen som Anna Karenina ser vi Emma Broomé, som maken Karenin ser vi Martin Luuk, som greve Vronsky Freddy Åsblom. I övriga roller ses Rafael Pettersson, Rebecca Kaneld och Nadja Rosenberg.

Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina är en samproduktion mellan Riksteatern och Orionteatern. Pjäsen spelades på Orionteatern våren 2023 och turnerar med Riksteatern hösten 2023.

I samarbete med Creative Communication Initiative.

Introduktion till “Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina”

Kristallfoajén klockan 18.15-18.45

Innan föreställningen ges en introduktion med manusförfattaren Tone Schunnesson. Tone kommer att samtala om sitt arbete med att omvandla klassikern Anna Karenina till dramatik. Samtalare är Lisa Lindén, även hon manusförfattare med erfarenhet av att omarbeta ett litterärt verk till dramatik.

Foto: Arvida Byström