Hoppa till innehåll

Opera

Die schweigsame Frau

Tiga är silver och luras är guld. Komisk opera av Richard Strauss.

Opera i tre akter av Richard Strauss (1864–1949). Libretto Stefan Zweig efter en pjäs av Ben Jonson.

Sverigepremiär för Strauss komiska opera ”Den tystlåtna kvinnan”, en glittrande pärla med musikalisk kraft, stora ensembler och stillsam eftertanke.

En sur gubbe, en smart kvinna, en förälskad man och en finurlig barberare. Ingredienserna känns igen i Strauss komedi Die schweigsame Frau, liksom intrigen: de unga lurar de äldre och kärleken segrar.

Gamle Morosus är ytterst känslig för höga ljud. Till exempel från den kringresande operatrupp som leds av hans egen brorson Henry. Nu vill Morosus ha lugn och ro tillsammans med en tystlåten fru. Och där finns nyckeln till det unga operaparets lycka. För är den tillbakadragna Aminta verkligen den hon utger sig för att vara? Kärleken och musiken står som segrare, när Morosus till slut ger sin välsignelse: ”Så ljuvlig musiken är. Men ännu skönare när den är över.”

Äntligen blir det Sverigepremiär för Richard Strauss komiska opera från 1935, ”Den tystlåtna kvinnan”. En glittrande pärla med musikalisk kraft, stora ensembler och stillsam eftertanke.

Barrie Koskys färgglada uppsättning från Bayerische Staatsoper i München hade premiär 2010. Dirigent i Göteborg är Yoel Gamzou.

Foto: Wilfried Hösl