Hoppa till innehåll

Opera

Don Pasquale

Skrattar bäst som skrattar sist i Donizettis komiska opera.


Opera buffa i tre akter av Gaetano Donizetti (1797–1848). Libretto av tonsättaren och Giovanni Ruffini efter Angelo Anelli. Svensk översättning Sven Hugo Persson.

Upplev Donizettis härliga opera Don Pasquale i en ny uppsättning med dansant regi.

Don Pasquale är van att få sin vilja fram. För att säkra släktens fortlevnad utser han en fru åt brorsonen Ernesto. Men Ernesto vägrar. Han är redan kär i en annan kvinna, Norina. Don Pasquale gör Ernesto arvlös och bestämmer sig för att själv gifta sig. Som tur är dyker Malatesta, Don Pasquales terapeut och Ernestos vän, upp med en finurlig plan för att paret ska få varandra. Tillsammans med Norina ger han gubben en rejäl – och invecklad – läxa.

Intrigen känns igen från otaliga pjäser och operor (bland annat Strauss Die schweigsame Frau, som också spelas på GöteborgsOperan denna säsong). Men sällan skildras den med så pärlande musik, från de mest sprittande melodierna till de mest ömsinta. Don Pasquale är en av Donizettis allra sista operor och vid sidan av Kärleksdrycken hans mest omtyckta komedi.

För den dansanta regin står Annika Lindqvist. I denna uppdaterade Don Pasquale har titelfiguren fastnat i 1980-talet medan Norina är en självständig kvinna av i dag.

Foto: Lennart Sjöberg