Hoppa till innehåll

Utställning, fotografi, konst

Duane Michals – The Portraitist

Vårens utställning på Hasselblad Center med den amerikanska fotografen Duane Michals.

Utställningen presenterar den amerikanska fotografen Duane Michals som är en av pionjärerna inom experimentellt porträttfotografi. Michals gjorde sig känd på 1960-talet genom att bryta sig loss från en etablerad dokumentär tradition. Han använder sig i stället av sin egen säregna fotografiska stil samtidigt som han gav utrymme för sina modeller att uttrycka sig på sitt sätt. Michals är även känd för sina fotografiska serier där han förmedlar personliga berättelser med meddelanden och dikter skrivna direkt på bilden. Michals har porträtterat skådespelare, författare och musiker och tagit sig an utmaningen med ett improviserat arbetssätt.

Utställningen består av fler än 125 porträtt där många av dem nyligen upptäcktes i ett av hans arbetsrum i New York. Med dubbelexponeringar, perspektivförskjutningar och kollage målar utställningen en bild av en både tekniskt skicklig och spontan fotograf som skapar överraskande bilder av välkända personer som fascinerar och förundrar.

Duane Michals The Portraitist är curerad av Linda Benedict-Jones. Den turnerande utställningen är organiserad av Curatorial Assistance Traveling Exhibitions, Pasadena, Kalifornien, USA.

Samtal

Konstnären Anna Strand, serietecknaren SaraGranér och författaren Anna Nygren diskuteras Duane Michals konstnärskap ur olika perspektiv. Hur förstår man Michals verk utifrån fotografi, litteratur och serieteckning? Utforskar också förhållandet mellan text och bild och hur förbindelserna medierna emellan kan konstruera och förmedla verkliga såväl som fiktiva berättelser. Samtalet leds av curator och forskare Niclas Östlind.

Tid: Torsdag 7 april, klockan 18.00–19.30.
Plats: Göteborgs stadsbibliotek, Trappscenen.
Fri entré.
Kommer även livesändas i Facebook-evenemanget.

Foto: Clint Eastwood, ca 1970s© Duane Michals. Courtesy of DC Moore Gallery, New York.