Hoppa till innehåll

Konsert

Ellen Sundberg – Ett bloss för Bodil Malmsten

Två begåvningar från samma lilla by, Bjärme, förenade i en föreställning.

Bodil Malmsten är en av Sveriges mest lästa och älskade författare, enormt saknad sedan hon gick bort för fem år sedan.

Nu ger kritikerrosade Ellen Sundberg texterna nytt liv i en föreställning och ett album. Två begåvningar från samma lilla by, Bjärme, förenade i ”Ett bloss för Bodil Malmsten”. Det är ett närmast osannolikt sammanträffande att samma lilla by i Norrlands inland, med under 70 invånare, fostrat två sådana lysande begåvningar.

Vi som lever är bara döda på semester / nån sorts sommargäster
– Bodil Malmsten, Ett bloss för Moster Lillie (1997)

När Bodil Malmsten dog 2016 lämnade hon ett stort tomrum efter sig. Ett egensinnigt författarskap och en särprägel skildrare av erfarenhet att växa upp i både stad och land fanns inte längre. Bodil uppmuntrade i mejlkorrespondens Ellen Sundberg att börja sjunga på svenska.

Ellen fick en förfrågan från Storsjöyran om att sätta upp en föreställning med tolkningar av Bodils texter, vilket resulterade i “Ett bloss för Bodil Malmsten”, som både både är ett album och en musikföreställning. Föreställningen uruppförs på Storsjöyran i slutet av juli, och turnerar i hela Sverige under hösten 2021.

Ellen Sundberg har sedan debuten 2013 släppt fyra engelskspråkiga album varav två spelats in i USA, i Texas respektive Nashville.

Kärlek är / att jag vill att du finns
– Bodil Malmsten, Det här hjärtat (2015)