Hoppa till innehåll

Samtal

Konst som motstånd – Möt dokumentärfilmaren Fredrik Gertten

Möt filmaren som riktar sin kamera mot globala orättvisor och bristande mänskliga rättigheter.

Fredrik Gerttens film Bananas!* från 2009 fick mycket uppmärksamhet. Filmen handlar om den strid som nicaraguanska fruktarbetare förde mot det multinationella bananbolaget Dole. Bananbolaget stämde Gertten men efter en tid lades stämningen ner. Processen kring detta skildras i filmen Big Boys Gone Bananas.

Gerttens filmproduktion är stor och innefattar bland annat filmer om bilismen, fastighetsbranchen och guldbrytning i Sydafrika. Gertten har fått många fina priser, ofta för att hans berättelser väcker debatt, skapar opinion och bidrar till konkret förändring.

Samtalspartner Maja Kekonius, filmare och filmkonsulent baserad i Göteborg.

KONST SOM MOTSTÅND

Konst som motstånd är en serie möten med aktuella konstnärer som använder sin konst medvetet, för att förändra något i samhället.  Det kan vara en bildkonstnär, filmare, författare, musiker eller scenkonstgrupp. Viljan att påverka och förändra med sin konst är den gemensamma nämnaren.

Exempel på personer som gästat Stora Teatern på detta tema är ikonen Silvana Imam, konstnären/regissören Anna Odell, grafittikonstnären Carolina Falkholt, filmaren Ruben Östlund, konstnären Makode Linde, poeten/aktivisten Athena Farrokhzad, progglegendaren Mikael Wiehe regissören Suzanne Osten och musikern/poeten Mattias Alkberg.