Hoppa till innehåll

Göteborgs Internationella Konstbiennal

GIBCA 2023

Forms of the surrounding futures markerar den tolfte upplagan av Göteborgs Internationella Konstbiennal som pågår från 16 september till 19 november.

forms of the surrounding futures

Vi lever i en tid av omstörtande förändringar, ett tillstånd nyligen definierat som permakris. Inom den västerländska tanketraditionen har perioder av omvälvande förändringar inte sällan gått hand i hand med en oförmåga att föreställa sig andra alternativ för framtiden. Men det finns andra möjligheter.

forms of the surrounding futures anammar ett vidgat queerbegrepp för att på så sätt utmana dominerande synsätt och ersätta dessa med ett brett nytänkande och omskapande av kropp, tid och rum. Vi bjuds in till en samvaro bestående av en mångfald individer där oliktänkande och ifrågasättande av förutbestämda idéer om vår samtid kan ta plats och synliggöra andra möjliga framtider.

forms of the surrounding futures fångar sin publik genom kognitiva, emotionella och sinnliga upplevelser som intensifieras i gemensamma stunder av andrafiering och främlingskap. Med flerstämmiga röster som materialiserar sig genom multisensoriska uttryck, hyllar utställningen vår gemensamma förmåga att föreställa oss och öva inför mötet med kommande världar.

Utställningsplatser

Öppettider Röda Sten Konsthall: Torsdag, fredag klockan 12.00–17.00, onsdag klockan 12.00–20.00, lördag, söndag klockan 12.00–18.00.

Öppettider Göteborgs Konsthall: Tisdag, torsdag klockan 11.00–18.00, onsdag klockan 11.00–20.00, fredag–söndag klockan 11.00–17.00.

Öppettider Stadsbiblioteket Göteborg: Måndag–fredag 08–20.00, lördag–söndag 10.00–18.00.

Öppettider Hammarkullen Konsthall: Måndag–fredag, klockan 04.30–02.00, lördag–söndag, dygnet runt.

Konstnärer

Sophia Al-Maria, Adam Christensen, Joana da Conceição, Niko Hallikainen, Rodrigo Hernández, Sky Hopinka, Maria Jerez, Agnė Jokšė, Kem, Tarik Kiswanson, Yong Xiang Li, Yarema Malashchuk & Roman Khimei, Guadalupe Maravilla, Esse McChesney, Sandra Mujinga, Rasmus Myrup, Ania Nowak, Outi Pieski, Luiz Roque, Prem Sahib, P. Staff, Iris Touliatou, Ana Vaz och Osías Yanov.

Curator

Curator för årets biennal heter João Laia, till vardags curator för Museet för nutidskonst Kiasma i Helsingfors. Han har sin bakgrund bakgrund inom samhällsvetenskap, filmteori och samtidskonst.

a calling, a celebration

Performanceprogrammet utvidgar det som visas i utställningen och queerar biennalformatets stabilitet genom att leka med rytmen mellan det tillfälliga och varaktiga. Det kroppsliga, festliga och de intensifierade aspekterna av programmet skapar platser för gemensamma experiment och ögonblick där nya sociala former kan framträda och prövas gemensamt på olika vis.

Vernissagens performanceprogram är uppdelat i två akter: en dag-tid och en natt-tid. Dagprogrammet, a calling, fungerar som en i välkomsthälsning och introducerar några av biennalens huvudteman samtidigt som fokus riktas mot det ceremoniella och rituella ögonblick som versnissagen i sig är. Det nattliga programmet, a celebration, är en social sammankomst. Det framställer natten som en tillflyktsort för olikhet och det särpräglade och tydliggör biennalens hyllning och omfamnande av det okända.

– João Laia, Curator Göteborgs Internationella Konstbiennal 2023

Performanceprogrammet a calling, a celebration genomfördes under vernissagen för forms of the surrounding futures 16 september 2023.

Om GIBCA

Sedan starten 2001, har GIBCA etablerat sig som en av Sveriges största konsthändelser och räknas internationellt som en av de unga, spännande biennalerna i Europa. Till varje ny upplaga bjuder GIBCA in en eller flera internationellt verksamma curatorer att ingå i en dialog med staden Göteborg, dess invånare, den konstintresserade och konstnärer runt om i världen.

GIBCA 2023 är organiserad av Röda Sten Konsthall.