Hoppa till innehåll

Filmfestival

Göteborg Film Festival 2024

Göteborg Film Festival är Skandinaviens största filmfestival och anordnas på såväl biografer runtom i Göteborg som digitalt i hela Sverige.

Den 47:e upplagan av Göteborg Film Festival är 26 januari–4 februari 2024

Göteborg Film Festival startades 1979 och lockar varje år till runt 270 000 besök, på biograf och online. Varje år reser festivalens programgrupp jorden runt för att välja film att ta till Göteborg – och under 11 dagar i slutet av januari, när festivalen hålls, stundar en filmfest med uppemot 250 filmer från ett 80-tal länder, på omkring 700 visningar.

Sedan 2021 premiärvisas ett handplockat urval parallellt på en festivalbiograf och på Göteborg Film Festival Online, så att den förväntan och nervositet som präglar en festivalpremiär kan upplevas i vardagsrum över hela Sverige.

Festivalen är inte bara film utan erbjuder även ett 40-tal seminarier, konserter, konst, workshops och mängder av andra aktiviteter.

Att ta hela världen till Göteborg har alltid varit festivalens motto, men målsättningen är även att vara en språngbräda ut i världen för ny nordisk film. Den nordiska tävlingen, Dragon Award Best Nordic Film, mönstrar varje år ett högklassigt startfält och har en prissumma på 400 000 kronor.

Festivalens branschdel, med Nordic Film Market i spetsen, är den främsta marknadsplatsen för nordisk film och tv-drama och en viktig mötesplats för branschbesökare världen över.

Foto: Göteborg Film Festival

Foto: Göteborg Film Festival

Foto: Göteborg Film Festival