Hoppa till innehåll

Utställning

Göteborgs konstmuseum 100 år

Under sommaren visas en presentation av fotografier och rörliga bilder från museets historia.

Göteborgs konstmuseums byggnad fyller 100 år och i samband med firandet visas en rik presentation av museets historia. I entréhallen visas arkivfilmer från Göteborgs 300-årsjubileum 1923 och historiska filmer och bilder. Fasaden kommer också att vara del av presentationen. Valven kommer att förses med vepor som genom sju olika bildnedslag speglar vad som hänt på platsen under de hundra år museet funnits.

Göteborgs konstmuseum har sannolikt en av Sveriges mest välkända fasader. Sedan invigningsåret 1923 har den varit fond till allt från invigningen av Carl Milles staty Poseidon på Götaplatsen på 1930-talet till kravallerna i samband med EU-toppmötet 2001.

Vepor, fotografier och arkivfilmer kommer att visas under hela sommaren.

Hundraårsfirandet är ett samarbete mellan Göteborgs konstmuseum, Higab och Göteborgs universitet genom GPS400 – Centrum för samverkande visuell forskning.

Välkommen på 100-årskalas den 6 maj

Lördag den 6 maj firas med tårtkalas, foto och film från arkiven och guidade visningar på Götaplatsen. Det blir också ett festligt tillfälle att se jubileumsutställningen Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus. Fri entré hela dagen i samband med Museernas dag som firas den 6 maj på Göteborgs konstmuseum, Göteborgs Konsthall, Röhsska museet, Göteborgs stadsmuseum och Sjöfartsmuseet Akvariet.