Hoppa till innehåll

Ungdomsturnering i fotboll

Gothia Cup 2024

Gothia Cup är världens största och mest internationella fotbollsturnering för ungdomar.

Världens centrum för ungdomsfotboll

Världens största ungdomsturnering i fotboll spelas på 110 planer i Göteborg och dess kranskommuner. Det är lagen och deltagarna från världens alla hörn som gör turneringen unik. Gothia Cup är en mötesplats för världens ungdomar, oavsett religion, hudfärg eller nationalitet, med fotbollen som gemensam nämnare och som brygga för att öka förståelsen för och kännedomen om varandra. 

Gothia Cup spelades första gången 1975 och turneringen arrangeras av BK Häcken. Genom åren har över en miljon spelare från sammanlagt 147 länder deltagit i turneringen.

En folkfest i Göteborg 

Gothia Cup syns och hörs i hela Göteborg och dess kranskommuner, när 35 000 deltagare och nästan lika många medresenärer färgar stadsbilden under en vecka och ger göteborgarna en fantastisk möjlighet att ta del av så väl fotboll, som musik och kultur från världens alla hörn.

Entréer

Det är fri entré till alla matcher som spelas under veckan. Det är endast Gothia Opening Ceremony och Finalerna som har biljettförköp.  

Gothia Heden Center

Turneringens hjärta ligger på Heden. Huvudarenan SKF Arena byggs upp med plats för nästan 8 000 åskådare. Från morgon till kväll bjuds det på underhållande fotboll från hela världen och evenemangsområdet erbjuder aktiviteter och mat och dryck till de flera hundra tusen besökare som tar sig till Heden under Gothia-veckan.

Gothia Kviberg Center

Gothia Cups största spelcenter är i Kviberg, där 27 spelplaner sträcker ut sig över 1,5 kilometer. Drömmen för alla fotbollsälskare! Här spelas Gothia Special Olympics Trophy, som är en klass för ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning. De spelar sitt gruppspel och slutspel där. Finalerna spelar de på Heden 20 juli.

Gothia Opening Ceremony

Gothiaveckans främsta evenemang är Gothia Opening Ceremony, då 50 000 personer samlas på Ullevi för att manifestera gemenskap, glädje och sin kärlek till fotbollen. Biljetter köper du i informationen på Heden från 15 juli. 

Finaler 

Finalerna spelas i alla åldersklasser på Gamla Ullevi och på SKF Arena på Heden, inför totalt över 20 000 åskådare. Fri entré till SKF arena på Heden, till Gamla Ullevi behöves antingen Gothia Card eller biljett. Biljetter köper du i biljettkassan på Gamla Ullevi. 

Foto: Jorma Valkonen/JV Bild