Hoppa till innehåll

Konsert

Grandi voci

Romanskonserter med storslagna röster.


GöteborgsOperans stora scen välkomnar några av de allra främsta sångarna i en serie kallad ’Grandi voci’ (italienska för ’storslagna röster’). Med sångare och pianist framför scenens järnridå, som reflekterar ljudet perfekt, blir akustiken både fullödig och intim.

Aldrig får du möta en sångare så i helfigur som under en romanskonsert. Aldrig får du dem så i närbild heller. I varje sång ska en hel värld fångas eller ett livsöde skildras. Spännvidden i stämningslägen med sånger från olika epoker, stilar och länder är oändlig. Då sångaren själv väljer sin repertoar tillsammans med sin pianist, blir porträtten och det som förmedlas till publiken till något högst personligt. Bara att uppleva samspelet mellan en sångare och en skicklig pianist brukar vara värt hela konserten

11 februari
Romanskonsert med Lawrence Brownlee

En hyllning till Pavarotti, med pianist Henning Ruhe


Den amerikanske tenoren Lawrence Brownlee trollbinder publik och kritiker världen över. Han är “en av världens främsta bel canto-stjärnor” (The Guardian) och “en de mest efterfrågade operasångarna i världen” (NPR). Nu kommer han till Göteborg för en konsert där han hyllar Luciano Pavarotti.

Lawrence Brownlees mångsidiga röst äger ”stor skönhet och starkt uttryck” (NPR Music), oavsett om han sjunger Rossini, Donizetti eller samtida musik. Med sitt till synes obesvärade höga C och höga Dess och sin ständigt ökade närvaro inom opera, romanssånger och konserter med mer samtida musik, har Lawrence Brownlee befäst sin plats som en av den klassiska musikens allra främsta.

Hans signaturroller är Rossinis Greve Almaviva (Barberaren i Sevilla) och Don Ramiro (Askungen) och säsongen 2022/2023 återvänder han till Metropolitan i New York som Tamino i Mozarts Trollflöjten. Han är en återkommande gäst på världens främsta opera- och konsertscener (bl.a. Metropolitan, La Scala, Covent Garden, Bayerische och Wiener Staatsoper, Carnegie Hall, Wigmore Hall och The Kennedy Center).

Som konsertpianist har Henning Ruhe vunnit många internationella tävlingar och gett solo- och kammarkonserter på framstående scener i Europa, Nordamerika och Asien. Sedan 2019 är han konstnärlig chef för GöteborgsOperan Opera/drama.

“Med sin ljuva ton, precisa tonhöjd och poetiska frasering fick Brownlee det välbekanta att låta fängslande fräscht och förvisade, för ett ögonblick, Carusos och Pavarottis andar.” (The New Yorker).

Medverkande
Tenor Lawrence Brownlee
Piano Henning Ruhe

14 maj
Romanskonsert med Maria Bengtsson

Glädje, sorg och passion, med pianist Sarah Tysman

Den svenska sopranen Maria Bengtsson är en världsstjärna – utanför Sverige. Nu framträder hon för första gången i Göteborg, i en romanskonsert tillsammans med pianisten Sarah Tysman.

Efter att tidigt ha inlett sin karriär på bland annat Komische Oper i Berlin har Maria Bengtsson framträtt i ledande roller på de främsta operahusen och med uppskattade romansframträdanden. Våren 2022 sjunger hon en av sina signaturroller, Fältmarskalkinnan i Strauss Rosenkavaljeren, på Wiener Staatsoper. Andra återkommande roller är Grevinnan i Mozarts Figaros bröllop, Ellen Orford i Brittens Peter Grimes, Strauss Daphne och Dvořáks Rusalka.

I sin Grandi voci-konsert på GöteborgsOperan ackompanjeras hon av den franska pianisten Sarah Tysman, professor i vokal repertoar på Musikhögskolan i Berlin och Head of Music Staff Wiener Staatsoper.

Hälsning till publiken från Maria Bengtsson:

Vacker musik till färgstark lyrik om drömmar och verklighet – med detta som grund för vår lieder-matiné vill jag och pianisten Sarah Tysman bjuda på ett mångfasetterat program som speglar människans liv och drömmar i glädje, sorg och passion.

Delar av konsertens repertoar är hämtade från vår Strauss-cd från 2019, som glädjande nog i stenhård konkurrens nominerades till OPUS Klassik Award i Berlin. Vi bjuder även på sånger av Rangström, Sibelius, Grieg och Schubert.

Det är med stor glädje jag ser fram emot att få möta publiken i Göteborg, då jag genom min pappa har anknytning hit och har tillbringat många fantastiska somrar i den bohuslänska skärgården.”

Medverkande

Maria Bengtsson, solist
Sarah Tysman, pianist

Grandi Voci

Foto: Shervin Lainez

Foto: Maria Östlin

Foto: Monika Ritterhaus