Hoppa till innehåll

Utställning

Grejen med Göteborg

Utställning på Göteborgs Stadsmuseum.

Bingolotto, gröna kaniner eller en räkmacka på Avenyn? I Stadsmuseets utställning om 1900-talets Göteborg får du frossa i våra mest älskade och hatade göteborgsgrejer och upptäcka sidor av staden som du inte trodde fanns. Med utgångspunkt i några av Göteborgs mest ikoniska föremål och byggnader, i sällskap av en kör av röster ur historien, undersöks frågan: vad är egentligen grejen med Göteborg?

Spana in pangföremål ur museets samlingar som världens äldsta bevarade Volvo och en Amerikakoffert som färdats över oceanen. Lyssna till VM-maskotens berättelse inunder den varma pälsdräkten på Friidrotts-VM 1995, och möt göteborgaren Knut som köpte tre liter sprit varje månad under större delen av 1950-talet. Bidra också till humorarkivet med din bästa (eller sämsta) göteborgsvits!

I utställningen kan du upptäcka nya sidor av staden, oavsett om du är göteborgare, nyinflyttad eller på tillfälligt besök – och utforska vad som är grejen med Göteborg för just dig.

Utställningen öppnade den 4 juni 2021, när Göteborg fyllde 400 år. Det är den sista pusselbiten i utställningsvarvet genom stadens 400-åriga historia, som startar i museets populära 1600-talsutställning “Göteborgs födelse” och slutar i samtiden. Upptäck 400 år av nöd och lust på Göteborgs stadsmuseum år 2021!

Grejen med Göteborg är en permanent utställning och står tills vidare.

Ett collage av hus och göteborgsgrejer