Hoppa till innehåll

Utställning

Grejen med Göteborg

Utställning på Göteborgs Stadsmuseum.

Bingolotto, gröna kaniner, miljonprogram eller en halv special? I Stadsmuseets kommande basutställning om 1900-talets Göteborg får du frossa i de mest älskade, ikoniska och uttjatade göteborgsgrejer och upptäcka sidor av staden som du inte trodde fanns.

Den 4 juni 2021 fyller Göteborg 400 år. Det är en ganska stor grej för Stadsmuseet. Därför firar de genom att ge staden och alla göteborgare en historisk födelsedagspresent – och öppna en helt ny basutställning om Göteborgs 1900-tal och nutid.

Med utgångspunkt i några av Göteborgs mest ikoniska föremål och byggnader, i sällskap av en kör av röster ur historien, undersöks frågan: vad är egentligen grejen med Göteborg? Spana in pangföremål ur museets samlingar, som den första Volvobilen och en Amerikakoffert som färdats över oceanen. Lyssna till VM-maskotens berättelse inunder den varma pälsdräkten på Friidrotts-VM 1995, och möt göteborgaren Knut som köpte tre liter sprit varje månad under större delen av 1950-talet. Bidra också till humorarkivet med din bästa (eller sämsta) göteborgsvits!

På museet kan du upptäcka nya sidor av staden, oavsett om du är göteborgare, nyinflyttad eller på tillfälligt besök – och utforska vad som är grejen med Göteborg för just dig.

Utställningen öppnar den 4 juni 2021, när Göteborg fyller 400 år. Det är den sista pusselbiten i utställningsvarvet genom stadens 400-åriga historia, som startar i museets populära 1600-talsutställning “Göteborgs födelse” och slutar i samtiden.

Upptäck 400 år av nöd och lust på Göteborgs stadsmuseum år 2021!

Ett collage av hus och göteborgsgrejer